Džonsonovi problemi zbog fotografija sa žurke

Džonsonovi problemi zbog fotografija sa žurke

Britanska publikacija ITV Nevs objavila je četiri fotografije, navodno snimljene 13. novembra 2020. tokom odmora direktora za komunikacije britanskog premijera Li Kejna.

Ove fotografije prikazuju Borisa Džonsona kako podiže čašu tosta dok stoji za stolom sa bocama vina, čašama i možda sredstvom za dezinfekciju ruku.

U vreme žurke, u Engleskoj je bio drugi karantin, a pravila su zabranjivala okupljanje dvoje ili više ljudi u zatvorenom prostoru. Izuzetak je bio dozvoljen ako je sastanak bio „razumno neophodan“ u svrhu rada.

Metropolitenska policija je već izrekla novčane kazne za stranku, ali Boris Džonson nije bio među prekršiocima.

Zbog toga su ove fotografije izazvale ovoliki negodovanje opozicije. Zamenica lidera laburista Angela Rajner rekla je da je premijer „ponizio svoj kabinet“ i da „Britanski narod zaslužuje bolje“.

„Boris Džonson je više puta rekao da ne zna ništa o kršenju zakona – sada nema sumnje da je lagao. Boris Džonson je doneo pravila, a zatim ih prekršio“, rekla je ona za Bi-Bi-Si.

I liberalni demokrati i škotski nacionalisti pozvali su na Džonsonovu smenu.

O mogućoj ostavci Džonsona razgovara se i u njegovoj stranci. Bivša liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson rekla je da je premijerska pozicija nedostojna, dok je poslanik Torijevaca ser Rodžer Gejl pozvao Džonsona da podnese ostavku.

U Vladi napominju da će se premijer odmah nakon istrage „obratiti parlamentu“ i odgovoriti na sva pitanja.