Za članstvo Ukrajine u EU bi trebalo „15 ili 20 godina“

Za članstvo Ukrajine u EU bi trebalo „15 ili 20 godina“

Ponuda Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji trajala bi najmanje „15 ili 20 godina“ da se završi, rekao je u nedelju francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon, promovišući alternativni predlog predsednika Emanuela Makrona o stvaranju nove „evropske političke zajednice“ uključujući Ukrajinu.

„Ako kažemo da će Ukrajina ući u Evropsku uniju za 6 meseci, godinu, dve godine, lažemo. To nije istina“, rekao je Beaune radio stanici jevrejske zajednice Radio J. „Verovatno je možda 15 ili 20 godina. Bez obzira na sve, to je veoma dugo“, dodao je on.

„To traje mnogo vremena i ne želim da prodajemo iluzije i laži. Ako Ukrajincima kažemo „dobrodošli u Evropsku uniju, ali niste do kraja pročitali ugovor, fusnota kaže: hej, biće za 15 godina“, onda mislim da postavljamo teren za razočarenje čitave generacije Ukrajinci“, rekao je Beaune.

Francuski ministar je dodao da Makronov nedavni predlog da se stvori nova evropska politička zajednica van EU, uključujući Ukrajinu, „nije alternativa” bilo kakvom članstvu Ukrajine u EU i „nije sprečio njeno buduće članstvo u EU”.

„To je komplementaran projekat Evropskoj uniji, koji može da ponudi konkretan politički projekat zemljama koje nisu u srcu Evropske unije, ali žele da se približe Uniji“, rekao je ministar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u govoru u subotu da bi svaka alternativa nastojanjima Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji bila „kompromis“ sa Rusijom, kao odgovor na projekat koji je predložio Makron.

Beaune je rekao da „bilo kakvo pristupanje Evropskoj uniji, budimo iskreni, zahteva vreme“. „I dok čekamo ovo članstvo, ne možemo jednostavno da kažemo ’to je ovo ili ništa’“, dodao je on.

„To je brz i koristan dodatak da se politički, ekonomski i energetski zaštiti Ukrajina i da se kaže Ukrajini da ste već u projektu i evropska politička porodica“, rekao je Beaune radiju.