Rusi neće „rizikovati živote“ na američkim svemirskim brodovima

Rusi neće „rizikovati živote“ na američkim svemirskim brodovima

Kosmonauti neće koristiti američke brodove iz bezbednosnih razloga, čak i ako se postigne sporazum sa NASA-om.

Ruski kosmonauti neće leteti američkim svemirskim brodovima iz bezbednosnih razloga. To je rekao Dmitrij Rogozin, šef nacionalne svemirske agencije Roskosmos, koji je govorio u subotu. Dodao je da još nije postignut dogovor sa NASA-om da se međusobno dele mesta na brodovima.

Prema Rogozinu, NASA je pokretačka snaga inicijative za zamenu sedišta, jer Amerikanci ne žele da „izgube veštinu letenja na ruskim brodovima“. Krosover sistem nalaže da ruski Sojuz MS uzme jednog Amerikanca, a zauzvrat jedan Rus će imati sedište na američkom brodu.

NASA namerava da se naizmenično menja svakih šest meseci između privatnih američkih proizvođača vazduhoplovstva SpaceKs-a Crev Dragon i Boeingovog Starliner-a, kada ovaj drugi počne da radi.

Rogozin je opisao problematičnu letelicu Boeing Starliner kao „u kritičnom stanju“.

„Prvi put je leteo sa nevoljom. Drugi put uopšte nije mogao da leti. Odlaganje lansiranja traje već više od dve godine. Sada će pokušati da ga pokrenu. Ali definitivno nećemo staviti nijednog od naših kosmonauta [na brod], ne možemo da rizikujemo njihove živote“, rekao je on u intervjuu za TV kanal „Rosija 24“.

Iako je Boeing uspeo da lansira prvi Starlajner uspešno u decembru 2019, softverski problem je onemogućio pristajanje na ISS. Prošlog avgusta, pokušaj da se pokrene probni let bez posade morao je biti prekinut nakon što su timovi misije otkrili probleme sa ventilom povezanim sa njegovim pogonskim sistemima. Sledeći pokušaj porinuća broda, bez posade, zakazan je za sledeći četvrtak.

Do nedavno, NASA nije imala mogućnosti da stigne do svemirske stanice, oslanjajući se na rusku pomoć, pošto je prizemljila svoju flotu šatlova 2011. Plaćala je Roskosmosu otprilike 81 milion dolara po sedištu u 2018. U maju 2020, Crev Dragon, letelica za višekratnu upotrebu, napravljena je od strane privatne kompanije Elona Maska SpaceKs, prvi put posle devet godina odvela je dvojicu Amerikanaca u svemir vozilom američke proizvodnje.

Godine 2021. objavljeno je da bi Ana Kikina, jedina žena u ruskom kosmonautskom korpusu, mogla da leti na SpaceKs Crev Dragon Elona Maska u avgustu, ako se postigne sporazum o zameni sedišta. Ali situacija se „drastično promenila“ od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, objasnio je Rogozin, pozivajući se na sankcije SAD. On je dodao da je preuranjeno donositi odluku o programu ukrštanja letova sa NASA-om upravo sada.

Rogozin takođe tvrdi da brodovi kompanije SpaceKs imaju problema, što otežava učešće.

„Imamo poverenja u naše brodove… Veliki problemi se dešavaju na Muskovom brodu, uključujući kvar na kanalizacionom sistemu… Ovo je sistem za održavanje života, ovo nije šala, ovo je zdravlje ljudi. A ako se takvi problemi nastave, teško nam je da se za sada odlučimo za krosover let“, objasnio je on.