Rojters: Veliki konvoj iz Mariupolja stigao na sigurno

Rojters: Veliki konvoj iz Mariupolja stigao na sigurno

Veliki konvoj automobila i kombija koji su prevozili izbeglice iz ruševina Mariupolja stigao je u subotu u grad Zaporožje pod kontrolom Ukrajine nakon što je danima čekao da im ruske trupe dozvole da odu.

Mariupolj, koji je sada uglavnom pod ruskom kontrolom, sravnjen je sa zemljom tokom 80 dana starog rata. Ukrajina je više od dva meseca postepeno evakuisala civile iz razorenog grada.

Izbeglice su prvo morale da izađu iz Mariupolja, a zatim nekako da se probiju do Berdjanska – nekih 80 km zapadnije duž obale – i drugih naselja pre nego što se 200 km vozi severozapadno do Zaporožja.

Nikolaj Pavlov, 74-godišnji penzioner, rekao je da je živeo u podrumu mesec dana nakon što mu je stan uništen. Rođak je koristeći „tajne zaobilaznice” uspeo da ga iz Mariupolja izvuče u Berdjansk.

„Jedva smo stigli, među nama je bilo mnogo starijih ljudi… put je bio poražavajući. Ali vredelo je“, rekao je on nakon što je konvoj stigao u mraku.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja ranije je rekao da je konvoj brojao između 500 i 1.000 automobila, što predstavlja najveću pojedinačnu evakuaciju iz grada od ruske invazije 24. februara.

Irina Petrenko, 63, rekla je da je u početku ostala da se brine o svojoj 92-godišnjoj majci, koja je potom umrla.

Zakopali smo je pored njene kuće, jer nikog nije bilo gde da sahranimo“, rekla je ona. Ruske vlasti neko vreme nisu dozvoljavale da veliki broj automobila ode, rekla je ona.

Samo je ogromna čeličana Azovstal u luci još uvek u rukama ukrajinskih boraca nakon duže bitke.

„Kuća mojih roditelja je pogođena vazdušnim udarom, svi prozori su razneseni“, rekla je Julija Pantelejeva, 27, koja je zajedno sa ostalim članovima porodice bila odsutna.

„Ne mogu da prestanem da zamišljam stvari koje bi nam se mogle desiti ako ostanemo kod kuće“, rekla je ona.

Moskva svoje akcije naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od onoga što prikazuje kao antiruski nacionalizam. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan rat.