Ruski ratni brodovi u Crnom moru nose preko 30 projektila Kalibr

Ruski ratni brodovi u Crnom moru nose preko 30 projektila Kalibr

Oružane snage Ukrajine obezbeđuju stabilnu situaciju u Odeskoj oblasti, iako ruski osvajači prete celoj teritoriji Ukrajine raketnim udarima, stvaraju ofanzivnu bazu na ostrvu Zminji i pokušavaju da destabilizuju situaciju u Pridnjestrovlju, napisao je portparol Operativne komande Jug Vladislav Nazarov u Telegramu, javlja Ukrinform.

„U Odeskoj oblasti situacija je stabilna i kontrolisana. Ruska pomorska grupa u Crnom moru nije se značajno promenila, što predstavlja pretnju od raketnih udara. Takođe postoje neprijateljske aktivnosti oko ostrva Zminji“, rekao je Nazarov.

Prema njegovim rečima, neprijateljske snage nastavljaju da promovišu provokacije u Pridnjestrovlju.

„Bilo je pokušaja zapaljenja vojnog komesarijata u Tiraspolju i lažnog napada na skladište nafte. Protresanje situacije trebalo bi da stvori osnovu za optuživanje Ukrajine za zadiranje na teritoriju samoproglašene republike“, rekao je Nazarov.

Prema rečima Nazarova, sada se u Crnom moru nalaze četiri ruska ratna broda i dve podmornice koje nose preko 30 projektila Kalibr. Ovo predstavlja pretnju raketnim udarima po celoj teritoriji Ukrajine.

Pored toga, prema podacima Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, neprijatelj i dalje planira da na ostrvu Zminji rasporedi raketne sisteme PVO Pancir i raketne sisteme zemlja-vazduh Tor-M2.