SAD Kongres da donese dodatnu pomoć Ukrajini do 19. maja

SAD Kongres da donese dodatnu pomoć Ukrajini do 19. maja

Ako Kongres ne usvoji dodatni iznos pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara do 19. maja, „to će početi da utiče“ na sposobnost Sjedinjenih Država da „neprekidno“ pružaju vojnu pomoć Ukrajini“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi tokom brifinga u Pentagonu u petak.

„19. maj je dan kada zaista, bez dodatnih ovlašćenja, počinjemo da nemamo mogućnost da šaljemo nove stvari“, rekao je Kirbi. „Do 19. maja, to će početi da utiče na našu sposobnost da nesmetano pružamo pomoć.

Predstavnički dom usvojio je ove nedelje dopunski predlog od 40 milijardi dolara, ali Senat nije uspeo da usvoji zakon nakon što je senator Rend Pol blokirao njegovo usvajanje. Pol, republikanac iz Kentakija, želeo je više nadzora nad načinom na koji će se sredstva potrošiti pre nego što pristane da se predlog zakona pusti na glasanje u Senatu. Lider većine u Senatu Čak Šumer započeo je proceduralne korake kako bi poništio Paulov prigovor, ali zakon verovatno neće biti usvojen najranije sledeće nedelje.

Preostalo je još „oko 100 miliona dolara tekućeg“ finansiranja predsedničkog organa za povlačenje sredstava, rekao je Kirbi. Ta sredstva još nisu „dodeljena niti najavljena”, dodao je on.

„Želeli bismo da dobijemo odobrenje za dodatna ovlašćenja pre treće nedelje ovog meseca kako bismo mogli da nastavimo nesmetan priliv pomoći i pomoći u Ukrajinu, tako da očigledno nastavljamo da apelujemo na Senat da reaguje što je pre moguće kako bismo ne Neću doći do kraja maja i nemam dodatnih ovlašćenja za povlačenje, za korišćenje“, rekao je Kirbi.