Civili poginuli u granatiranju Donjecka

Civili poginuli u granatiranju Donjecka

Više civila je ubijeno i povređeno u Donjecku posle dva dana granatiranja od strane Ukrajine, saopštili su u utorak zvaničnici Donjecke Narodne Republike (DNR).

Dve osobe su poginule, a pet je ranjeno, uključujući dete, u severnom delu grada Kijevskog okruga, saopštili su zvaničnici DNR. Dodali su da su četiri osobe takođe povređene tokom granatiranja Kirovskog okruga u zapadnom delu Donjecka.

Na snimcima sa lica mesta vide se delovi projektila koji leže na zemlji.

„Ljudi su vrištali, a neki su povređeni. Odmah sam izašla napolje da pružim prvu pomoć i da pogledam da li ima štete“, rekla je meštanka za RT.

„Video sam municiju [na zemlji], a malo dalje video sam ogromne požare – prodavnice su gorele… Isto se desilo i juče – još granatiranja.

Zvaničnici su izvestili da je grad nekoliko puta pogođen u ponedeljak, kada su stanovnici slavili 77. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Među poginulima je i 16-godišnjak, rekli su.

Ukrajina je ranije negirala da je gađala civile i više puta je optuživala Rusiju za granatiranje stambenih naselja u Kijevu i drugde. Moskva, međutim, insistira na tome da pogađa samo vojne ciljeve.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.