Rusija nastavlja da šalje regrute u rat protiv Ukrajine

Rusija nastavlja da šalje regrute u rat protiv Ukrajine

Ukrajinska obaveštajna služba objavila je dokaze da ruske vlasti nastavljaju da šalju regrute da ginu u ratu u Ukrajini.

Uprkos uveravanjima rukovodstva Kremlja da regrutima neće biti dozvoljeno da učestvuju u takozvanoj „specijalnoj operaciji“, oni i dalje ulaze u redove ruskih okupacionih snaga u Ukrajini. Regruti su ti koji prvi ginu tokom neprijateljstava. Loša obuka, zastarelo oružje i oprema dovode do neposredne smrti ili povreda. Još jedan razlog za visoku smrtnost regruta okupatorske vojske je njihovo učešće u prvom ešalonu trupa, koji odbijaju da učestvuju u iskusnijim izvođačima“, navodi pres-služba ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova na Fejsbuku.

Kako se navodi, upućivanje vojnih obveznika u zonu borbenih dejstava je još jedan dokaz odnosa vlasti prema građanima i kadrovske nestašice u agresorskoj vojsci. Uprkos prikrivenoj mobilizaciji u Rusiji i prisilnoj mobilizaciji ljudstva na privremeno nekontrolisanim teritorijama Ukrajine, ruska komanda nije u stanju da obezbedi punopravne borbene jedinice.

Obaveštajna služba je istakla da su se majke ruskih vojnih obveznika, shvatajući neminovnost pogibije njihove dece, žalile na nezakonite radnje komandanata komesarki za ljudska prava u Rusiji Tatjani Moskalkovi, ali su dobile još jednu laž i odgovor.

Sve dok borba usred Rusije za živote mladih Rusa ne postane masovna, oni će nastaviti da neslavno ginu po naređenju diktatora Kremlja, saopštila je pres-služba.