EU: Posebne dužničke hartije od vrednosti za podršku Ukrajini

EU: Posebne dužničke hartije od vrednosti za podršku Ukrajini

Evropska komisija planira da izda nove dužničke hartije od vrednosti EU kako bi pokrila kratkoročne potrebe Ukrajine za finansiranjem u naredna tri meseca, piše Politiko, pozivajući se na informacije trojice evropskih diplomata.

Plan je zvanično objavljen 18. maja. Plan prikupljanja sredstava za podršku Ukrajini biće sličan programu SURE koji se koristio tokom pandemije za prikupljanje sredstava za privremeno nezaposlene.

Izdanje podseća da je Ukrajini, prema oceni ukrajinske vlade i MMF-a, potrebna mesečna podrška od 5 milijardi evra – ta sredstva treba da idu na socijalnu potrošnju, kao i na vojnu potrošnju.

Odnosno, Ukrajini je potrebno 15 milijardi evra za naredna tri meseca. SAD obećavaju da će obezbediti trećinu te sume.

Evropska komisija je 6. maja obavestila ambasadore EU o planu za popunjavanje ovog jaza, koji podrazumeva izdavanje dužničkih hartija od vrednosti EK na osnovu garancija koje daju zemlje EU. Važno je napomenuti da je EK navela potrebu da se pribave garancije za 25 milijardi evra garancija, koje će Ukrajini privući, ako bude potrebno, i do 100 milijardi evra.

Prema izvorima Politiko, nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Austriju i Grčku, zatražilo je od EK da obezbedi alternativne opcije finansiranja, a francuski predsednik želi da skrene pažnju na to pitanje šefovima država i vlada krajem maja.