Tajvan: Zašto je Rusija sankcionisana?

Tajvan: Zašto je Rusija sankcionisana?

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu nada se da će svet uvesti sankcije Pekingu ako napadne Tajpej, slično onima sa kojima se Moskva suočila tokom svoje ofanzive na Ukrajinu. Kina je navela da se neće uplašiti razgovorima o sankcijama i izolaciji, upozoravajući da se ukrajinska kriza ne „kopi-pejsta” na azijsko-pacifički region.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana, koje se ranije pridružilo zapadnim zemljama u sankcionisanju Rusiji, objavilo je u petak restriktivne mere protiv Belorusije. Obraćajući se novinarima sledećeg dana, Vu je priznao da gotovo da nema trgovinskih veza između Tajvana i ovih zemalja, tako da je taj potez čisto simboličan.

„Ako u budućnosti budemo ugroženi ili napadnuti silom iz Kine, takođe se nadamo da će međunarodna zajednica razumeti Tajvan, podržati Tajvan i sankcionisati ovakvu vrstu agresivnog ponašanja. Stoga Tajvan stoji uz međunarodnu zajednicu i preduzima ove akcije“, objasnio je ministar.

Primedbe tajvanskog ministra usledile su dan nakon što je Peking upozorio SAD i njihove partnere da se neće uplašiti pretnjama.

Kineski zamenik ministra inostranih poslova Le Iucheng je uključio „reč opreza“ za Tajvan u svom govoru na forumu „Traženje mira i promovisanje razvoja“, rekavši da je „ponovno ujedinjenje pravi put napred, a traženje strane podrške za ostvarivanje nezavisnosti neće voditi nikuda .”

„S obzirom na sve priče o sankcijama i izolaciji Kine, mogu sa sigurnošću da kažem da Kina neće biti zastrašena“, rekao je Le.

Ministar je takođe upozorio Zapad da ne pokušava da „kopira i nalepi” ukrajinsku krizu u Azijsko-pacifičkom regionu, jer su svi takvi pokušaji, po njegovom mišljenju, „osuđeni na propast”.

„Već neko vreme, SAD su nastavile da savijaju svoje mišiće na kineskom pragu, stvarajući ekskluzivne grupe protiv Kine i raspirujući tajvansko pitanje kako bi testirale kinesku crvenu liniju. Ako ovo nije azijsko-pacifička verzija širenja NATO-a na istok, šta je onda? Takva strategija, ako se ne kontroliše, donela bi užasne posledice i gurnula azijsko-pacifički region preko ivice ponora“, rekao je on.

Odgovarajući na kritike Pekinga da se nije pridružio SAD i drugim zapadnim zemljama u osudi i sankcionisanju Rusije, kineski ministar je rekao da njegova zemlja „vodi nezavisnu spoljnu politiku mira i svoju poziciju određuje na osnovu osnova stvari“.

U međuvremenu, japanski premijer Fumio Kišida upozorio je u četvrtak da bi u istočnoj Aziji mogao izbiti oružani sukob u ukrajinskom stilu.

Tajvanom vlada sopstvena vlada otkako je okončan građanski rat u kontinentalnoj Kini 1949. Peking tvrdi da se zalaže za mirno ujedinjenje, ali je obećao da će uzvratiti ako Tajpej zvanično proglasi nezavisnost.

Kao i većina zemalja, SAD nemaju formalne diplomatske veze sa Tajpejem, ali održavaju blisku vojnu saradnju sa ostrvom. Predsednik Džo Bajden rekao je prošle godine da će SAD braniti Tajvan ako Kina izvrši invaziju.

Peking je više puta upozoravao Vašington da ne naoružava Tajvan, jer smatra da bilo koje spoljne aktivnosti oko njega predstavljaju kršenje principa „jedne Kine“ i mešanje u njegove unutrašnje poslove.

Tajpej je otvoreno priznao da je „veoma pažljivo“ posmatrao sukob u Ukrajini kako bi naučio iz njega i iskoristio iskustvo Kijeva ako se Peking odluči za vojnu opciju da preuzme kontrolu nad ostrvom.