Zapad: Dodatne sankcije Rusiji

Zapad: Dodatne sankcije Rusiji

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i njene kolege iz Francuske, Nemačke, Italije i Britanije sastale su se u Parizu da razgovaraju o daljim koracima za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i nastavak podrške Ukrajini.

Stejt department SAD je ovo naveo u saopštenju nakon Šermanovog sastanka sa generalnim sekretarom MIP Francuske Fransoa Delatrom, državnim sekretarom MIP Nemačke Andreasom Mihaelisom, generalnim sekretarom MIP Italije Etorom Sekijem i državnim ministrom Velike Britanije za Evropu i Severnu Ameriku Džejmsom Kleverlijem, prenosi Ukrinform. .

„Učesnici su koordinirali planove za dodatne sankcije i druge mere za pozivanje Ruske Federacije na odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, strane su imale „široku diskusiju o invaziji Rusije na Ukrajinu, važnosti nastavka pružanja vojne pomoći Ukrajini da bi se odbranila, kao i humanitarnoj pomoći milionima koji su bili primorani da napuste svoje domove“.

Strane su takođe razgovarale o pretnji globalnoj bezbednosti hrane izazvanoj invazijom Rusije.

Lideri G7 planiraju da održe virtuelni sastanak u nedelju, 8. maja, kako bi razgovarali o novim sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.