Reznikov: Velike greške Kremlja u ratovanju

Reznikov: Velike greške Kremlja u ratovanju

Uništenje ukrajinskih gradova u kojima se govori ruski je osveta Kremlja što nije dočekao ruske osvajače cvećem. Ovo je velika greška Rusije, jer će sada izborne preferencije ovih regiona biti antiruske, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.

„Glavna greška Kremlja je što su počeli da uništavaju uglavnom gradove koji govore ruski u Ukrajini. To jest, na granici sa Rusijom – Volnovaha, Harkov, Mariupolj i drugi. U stvari, oni se svete i nastavljaju da se osvete Ukrajincima koji govore ruski koji ih nisu dočekali sa cvećem, kako su sanjali da će to biti na ulici, na trgu, kao u nekim slučajevima 2014. godine, uslovno rečeno, Krim se predao bez borbe. I evo, kako kaže Slavko Vakarčuk, „neću odustati bez borbe“, Ukrajina je to iznela i ne odustaje. I zato je to osveta. Zato ima toliko bombaških i artiljerijskih poraza u mirnim gradovima, gde preovlađuje stanovništvo koje govori ruski. Uveren sam da se danas, ako sprovedemo sociološko istraživanje, karta nekih izbornih simpatija prema nečemu Kremlju, značajno promenila“, rekao je Reznikov.

Prema rečima ukrajinskog ministra odbrane, posle pobede je izuzetno neophodno izvršiti reizbore lokalnih saveta i parlamenta kako bi se konačno otarasile proruske političke snage u Ukrajini.