Lambreht: Nemačka će isporučiti Ukrajini sedam samohodnih haubica

Lambreht: Nemačka će isporučiti Ukrajini sedam samohodnih haubica

Nemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, pored pet takvih artiljerijskih sistema koje je holandska vlada već obećala, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

One će biti isporučene Ukrajini tokom narednih nedelja, čim budu osposobljene, naveli su Lambrehtova i načelnik odbrane Nemačke general Eberhard Zorn novinarima u slovačkom gradu Sliač. 

Nemačka vojska opisuje ove haubice kao najmodernije na svetu, pa će ukrajinski vojnici morati da proću obuku pre nego što budu poslate. 

„Očekuje se da će obuka prve grupe od oko 20 ukrajinskih vojnika na ‘pancer haubici 2000’ početi sledeće nedelje u nemačkom gradu Idar-Oberštajn“, rekao je Zorn.

„Pancer haubica 2000“ je jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja koja poseduje Bundesver, a može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

„Berlin će takođe, isporučiti prvi paket municije za haubice koje je napravila nemačka odbrambena kompanija KMV“, saopštio je Zorn, a dalja nabavka municije će se obavljati direktno između Kijeva i kompanije.

Nemačka je prošle nedelje prvi put pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, tenkove za protivvazdušnu odbranu „gepard“.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, a Sjedinjene Američke Države i neki drugi saveznici su počeli da snabdevaju Kijev zapadnim haubicama.

Lambrehtova će se sastati sa svojom holandskom koleginicom Kajsom Olongren kasnije tokom dana u Sliaču, gde su obe zemlje rasporedile protivvazdušnu odbranu „patriot“ čim je počeo sukob u Ukrajini.