Bil Gejts komentariše stav Novaka Đokovića o vakcini

Bil Gejts komentariše stav Novaka Đokovića o vakcini

Bil Gejts je prokomentarisao stav o vakcinaciji prvog teniskog tenisera sveta Novaka Đokovića i odgovornost za koju veruje da 34-godišnjak ima kao javna ličnost.

Gejts se često zalagao za to da se populacija vakciniše kako bi pobedili Kovid i tvrdi da je potrošio bogatstvo na razvoj vakcine.

U širokom intervjuu za Bi-Bi-Si u četvrtak, Gejts je nazvao teorije zavere o njemu i njegovim navodnim motivima iza masovne vakcinacije „ludima” i rekao da je „užasno” da ga napadaju na ulici u vezi sa tim.

Gejtsa su pitali i šta misli o tome da Đoković odbije da se vakciniše, pozivajući se na ličnu slobodu izbora, i da li kao javna ličnost srpska teniska zvezda ima širu odgovornost od toga šta je on izabrao da stavi u svoje telo ili ne .

„Pa, vakcinacija pomaže zajednici u kojoj se nalazite“, počeo je Gejts.

„Nisu savršeni u blokiranju infekcije, ali smanjuju infekciju. Dakle, žalosno je što su nečiji zdravstveni problemi toliko ekstremni da osećaju da ne mogu da učestvuju u toj zaštiti zajednice“, dodao je suosnivač Majkrosofta.

„Bil Gejts je pitao da li Novak Đoković nije primio vakcinu jer se u suštini radi o njegovoj slobodi izbora i njegovom izboru šta će uneti u svoje telo…“ #BBC: pic.tvitter.com/k2ufiiknbg

„Ako su inspirativna i pouzdana osoba, onda to šire i samo otežava dobijanje nivoa vakcinacije koji nam je zaista potreban.

„Dakle, divim mu se na mnogo načina, ali bih voleo da njegovi stavovi o vakcinama nisu takvi“, završio je Gejts.

Ranije ove godine, Đoković se upleo u skandal sa vizama i vakcinama zbog čega je na kraju deportovan iz Australije dok se pripremao da odbrani titulu na grend slemu u Melburnu.

Stigavši u Dovn Under, Đoković je mislio da bi medicinsko izuzeće bilo dovoljno da mu omogući da učestvuje na Australijan openu sve dok reakcija nije rezultirala pritvaranjem i prinudom da se pojavi na sudu pre eventualne deportacije.

U februarskom intervjuu za Bi-Bi-Si, Đoković je rekao da „nikada nije bio protiv vakcinacije“, ali da je „uvek podržavao slobodu izbora šta unosite u svoje telo“.

Primoran da gleda kako ga je generacijski rival Rafael Nadal nadmašio u grend slem titulama svih vremena sa 21 pobedom, Đoković je otkrio da je spreman da propusti još turnira ako bude potrebno.

„Principi donošenja odluka o mom telu važniji su od bilo koje titule ili bilo čega drugog“, insistirao je Đoković i dodao: Trudim se da budem u skladu sa svojim telom koliko god je to moguće.

Nekoliko meseci kasnije, Đoković je slobodan da se takmiči na Otvorenom prvenstvu Francuske i Vimbldonu nakon što su ukinuti Covid protokoli.

Ove nedelje, 20-struki pobednik grend slem turnira će se sastati sa Hubertom Hurkačem u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Madrida pre nego što se pripremi za svoju ponudu da zadrži trofej na Rolan Garosu, koji počinje 22. maja.