Australija reaguje na pretnje o „invaziji“.

Australija reaguje na pretnje o „invaziji“.

Australijski premijer Skot Morison pozvao je lidera Solomonovih ostrva Manase Sogavarea da ostane „smiren“ nakon što je rekao da njegovoj zemlji „preti invazija“ zbog bezbednosnog pakta koji je potpisala sa Kinom.

„Moramo da budemo mirni i pribrani kada se bavimo ovim pitanjima“, rekao je Morison u četvrtak, insistirajući da su odnosi između Australije i Solomonskih ostrva ostali prijateljski, iako je priznao da je zabrinut zbog „bezbednosti“ u regionu nakon Sogavareove odluke da potpiše „tajnog aranžmana” sa Kinom.

Sogavare je kritikovao i odgovor SAD i Australije na bezbednosni pakt koji je njegovo ostrvo nedavno potpisalo sa Pekingom, insistirajući da „nema šta da se brine“ i da je ta ostrvska država „uvređena“ odgovorom Zapada na taj potez.

„Tretiraju nas kao učenike vrtića koji šetaju sa Colt-om 45 u rukama“ koji „treba da budu nadgledani“, požalio se Sogavare, insistirajući da njegovoj zemlji „preti invazija“ zbog kontroverznog pakta i da je odgovor Australije pokazao „nedostatak poverenja.”

Sogavare je u utorak rekao da je bilo „upozorenje o vojnoj intervenciji“ na Solomonovim ostrvima ako se podrive bezbednosni ciljevi drugih zemalja. „Preti nam invazija“, upozorio je on. „Sada, to je ozbiljno.“

Morison je insistirao da Australija ostaje Honijarin „primarni bezbednosni partner“ i da njegova zemlja veruje ostrvskoj državi kao ravnopravnoj.

Konačna verzija pakta između te ostrvske države i Kine još nije objavljena, iako je u nacrtu koji je procurio u martu pominjeno da će kineski ratni brodovi dobiti sigurnu luku na ostrvima.

Morison je ranije upozorio da će se kineska vojna baza na Solomonovim ostrvima smatrati „crvenom linijom“ za Kanberu, iako nije objasnio šta bi uradio da to spreči ili kako.

Australijski premijer je na konferenciji za novinare u četvrtak odbacio sugestije da je narušio odnos između Kanbere i Honijare, tvrdeći da nije razgovarao sa svojim kolegom sa Solomonskih ostrva po savetu bezbednosnih agencija svoje zemlje. On je prethodno optužio Kinu za „mešanje“ u Indo-pacifičku regiju, izražavajući zabrinutost da bi pakt o saradnji mogao na kraju dovesti do izgradnje kineske vojne baze u toj ostrvskoj državi, 2.000 kilometara udaljenoj od Australije.

Australija izlazi na izbore 21. maja, a Morison se suočava sa žestokim kritikama svoje spoljne politike nakon pakta između Honijare i Pekinga.