Bil Gejts: „Izazvao sam bol“

Bil Gejts: „Izazvao sam bol“

Godinu dana nakon što je objavio razvod, milijarder Bil Gejts je odgovorio na optužbe da je bio neveran svojoj tadašnjoj supruzi, priznajući da je on kriv što je „naneo mnogo bola mojoj porodici“.

„Svakako sam napravio greške i preuzimam odgovornost“, rekao je Gejts u utorak u intervjuu za NBC Nevs. Pod pritiskom voditeljke emisije ‘Todai’ Savannah Guthrie o navodima da su višestruke afere doprinijele raspadu njegovog 27-godišnjeg braka sa Melindom Gejts, rekao je: „Ne mislim da je udubljivanje u detalje u ovom trenutku konstruktivno, ali da, Naneo sam bol i osećam se užasno zbog toga.”

66-godišnji suosnivač Majkrosofta i promoter vakcine naglasio je da on i njegova bivša supruga nastavljaju da rade zajedno na svojoj filantropskoj fondaciji, ali je rekao da je razvod bio „tužan i tragičan“. Upitan šta je naučio kroz iskustvo, Gejts je nespretno zastao, a zatim je rekao da se njegova stručnost odnosi na teme kao što su klimatske promene i zdravstvena zaštita. Što se tiče ličnih stvari, dodao je: „Nemam sjajan savet za druge ljude.

Upitan o poteškoćama u gledanju intervjua za CBS Nevs koji je njegova bivša žena uradila prošlog meseca – u kojem je ona opisala „ležanje na podu i plačući“ povremeno tokom svog braka – Gejts je rekao: „Ovo je bila veoma teška stvar. Imali smo mnogo neverovatnih stvari u našem braku. Deca, osnova, uživanje koje smo imali. I tako je to veoma teško prilagođavanje. Znam da su razvodi različiti, ali to je samo potpuna promena. Bili smo partneri, nekako smo odrasli zajedno, a sada je to drugačije. Nismo u braku.”

Tokom intervjua za CBS, Melinda Gates je rekla da je odnos njenog tadašnjeg muža sa finansijerom Džefrijem Epštajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom, bio jedan od razloga za razvod. Bil Gejts je svoju odluku da se više puta sastane sa Epstajnom nazvao „ogromnom greškom“, dodajući: „Imao sam cilj da prikupim novac za globalno zdravlje. Nisam shvatao da je sastanak sa njim skoro umanjio značaj neverovatno groznih stvari koje je uradio. Vremenom sam naučio više o tome, ali to dodajem na listu velikih grešaka, uključujući one gde je Melindin savet bio dobar i trebalo je da ga sledim ranije nego što jesam.

Epštajn je umro u njujorškoj zatvorskoj ćeliji u avgustu 2019, navodno od samoubistva, dok je čekao suđenje po optužbama za seksualnu trgovinu decom. Upitan da li je ikada video nešto sa Epstajnom što ga je navelo na razmišljanje: „Ovo nije u redu“, Gejts je odgovorio: „Bio je loša osoba i imao sam razlog zašto sam mislio da će ti sastanci dovesti do nečeg dobrog, ali sam nije trebalo da ih radim.”

Gejts je dao intervju kako bi promovisao svoju novu knjigu pod naslovom „Kako sprečiti sledeću pandemiju.“ Okrivio je „dezinformacije“ za ubijanje Amerikanaca tokom pandemije Covid-19 i rekao da je teško razumeti zašto je bio na meti „teorija zavere“ nakon podrške vakcinama koje su spasile živote.

Gatri je sugerisao da bi očekivana akvizicija Tvitera od milijardera Elona Maska – i planovi za vraćanje slobode govora na platformi društvenih medija – mogli da daju razlog za veću zabrinutost zbog dezinformacija. Upitan da li brine za Maska, Gejts je rekao: „Ne biste želeli da potcenite Elona. Ono što je uradio u Tesli je neverovatno, pomažući u klimatskim promenama, ono što je radio u SpaceKs-u.”

„Znate, da li će on, ovog puta, učiniti to poboljšanje? Da li treba da postoje zakoni koji uspostavljaju bolju ravnotežu slobode govora u odnosu na teorije zavere koje zbunjuju ljude? Elon misli da može poboljšati Tvitter. Ne znam šta će konkretno uraditi, ali postoji prilika i potrebna nam je inovacija u tom prostoru.