SAD neće dozvoliti Rusiji da „kooptira“ Dan pobede

SAD neće dozvoliti Rusiji da „kooptira“ Dan pobede

Viša direktorka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za Evropu Amanda Sloat rekla je za CNN u utorak da Bajdenova administracija ne želi da dozvoli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da „kooptira“ Dan pobede u ponedeljak povezujući ga sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

„Prva stvar koju bih rekao je da Dan pobede u Evropi nije nešto što pripada samo Rusiji, a praznik će se slaviti širom Evrope 8. i 9. maja u znak sećanja na dan kada su se ujedinjeni napori udružili za poraz nacista. Nemačka na kraju Drugog svetskog rata — koja je uključivala Sjedinjene Države, mnoge naše evropske saveznike, kao i bivši Sovjetski Savez, uključujući i Ruse i Ukrajince“, rekao je Sloat Viktoru Blekvelu za CNN. „Dakle, ovo je širi praznik koji ne bi trebalo da dozvolimo da ga kooptira predsednik Putin 9.

Ona je odbila da se bavi obaveštajnim podacima koji ukazuju na to da bi Putin mogao da iskoristi praznik da prikupi podršku za svoju invaziju na Ukrajinu, uključujući moguće korake da zvanično objavi rat svom susedu ili pripoji regione Donbasa i Luganska, rekavši za CNN: „Neću da spekuliše šta bi Putin mogao da uradi, ali je sasvim jasno da je on već pokrenuo neopravdanu i ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu, a naš stav 9. maja biće isti kao što je bio svaki dan u poslednja dva i po meseca, što nastaviće da pruža Ukrajini potrebnu bezbednosnu pomoć da bi se odbranila“.

Sloat je takođe ukazao na današnji put američkog predsednika Džoa Bajdena u Troju u Alabami, gde je istakao bezbednosnu pomoć koju je administracija pružila Ukrajini.

„Predsednik Bajden je trenutno u Alabami i razgovara sa radnicima u fabrici Javelin, što je jedan od ključnih elemenata bezbednosne pomoći koju smo dali“, rekla je ona. „Predsednik je prošle nedelje poslao dodatni zahtev Kongresu tražeći sredstva za nastavak pružanja bezbednosne pomoći, i to je bila naša strategija, i to je ono što će naša strategija ostati i dalje, a to je davanje alata koji će omogućiti Ukrajini da brani sebe protiv ruske agresije“.