Nemački kancelar ne planira da poseti Ukrajinu

Nemački kancelar ne planira da poseti Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da ne planira da poseti Ukrajinu, nakon što je nemački predsednik ponudio da ode prošlog meseca, ali mu je navodno rečeno da ga Kijev „ne želi“.

„Ovo stoji na putu“, rekao je Šolc u intervjuu u ponedeljak nemačkom javnom servisu ZDF. „Ovo se ne može učiniti.“

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je 12. aprila tokom posete Varšavi da je planirao da poseti Ukrajinu, ali da Kijev to putovanje „nije želi“.

Nemački predsednik, dugo zagovornik približavanja Zapada Rusiji, izrazio je žaljenje zbog svog ranijeg stava. Štajnmajer, socijaldemokrata koji je bio ministar spoljnih poslova za vreme kancelarke Angele Merkel pre nego što je postao predsednik, rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu značila da su on i drugi morali pošteno da računaju na ono što su pogrešili.

U međuvremenu, nemački opozicioni lider Fridrih Merc rekao je da će ove nedelje posetiti Kijev.

Takođe u intervjuu od ponedeljka, Šolc je rekao da je finansijska i vojna pomoć Nemačke i drugih zemalja razlog zašto bi ukrajinska vojska sada mogla da se „izdrži tako dugo protiv tako moćnog protivnika“.

„Mi smo isporučivali prilično opasno oružje od samog početka“, rekao je Šolc. „I nastavićemo da ga podržavamo.“

Alijansa će braniti svaki centimetar teritorije NATO-a ako bude napadnuta, rekao je Šolc.

„Mnogi građani u ovoj zemlji ozbiljno su zabrinuti zbog eskalacije rata koji se širi van Ukrajine i opravdano su zabrinuti zbog toga“, rekao je Šolc, ponovivši: „Neće biti direktnog učešća Nemačke i NATO-a u ovom ratu“.

Kancelarka je takođe obećala da neće biti ukidanja sankcija Rusiji osim ako se ne postigne mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije.

„Bez konsenzusa sa Ukrajinom, nećemo ukinuti sankcije. (Putin) mora da se dogovori sa Ukrajinom, a on to neće moći da uradi uz diktatorski mir i njegove uslove“, rekao je Šolc. „Naš cilj mora biti da Rusija možda neće uspeti u njihovim namerama.

„Rusija možda neće pobediti, a Ukrajina možda neće izgubiti.