Rojters: Rusija preusmerava internet saobraćaj na svoju infrastrukturu

Rojters: Rusija preusmerava internet saobraćaj na svoju infrastrukturu

Rusija je preusmerila internet saobraćaj u okupiranoj ukrajinskoj oblasti Herson kroz rusku komunikacionu infrastrukturu, saopštio je u ponedeljak NetBlocks za praćenje prekida internet usluga.

Činilo se da je ovaj potez imao za cilj da pojača kontrolu Moskve nad regionom u kojem tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu. Vlasti koje je imenovala Rusija u delovima Hersona saopštile su da će region početi da koristi rusku rublju 1. maja.

NetBlocks sa sedištem u Londonu saopštio je da je u subotu pratio skoro potpuni nestanak interneta širom Hersonske oblasti koji je uticao na različite ukrajinske provajdere. Veza je ponovo uspostavljena nakon nekoliko sati, ali različiti pokazatelji pokazuju da saobraćaj sada ide kroz Rusiju.

„Povezivanje na mreži je rutirano preko ruskog interneta umesto ukrajinske telekomunikacijske infrastrukture i stoga je verovatno sada podložno ruskim internet propisima, nadzoru i cenzuri“, navodi NetBlocks na svojoj veb stranici.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da ruski potezi u regionu „verovatno ukazuju na nameru Rusije da dugoročno izvrši snažan politički i ekonomski uticaj u Hersonu“.

Ukazano je na izjave o korišćenju rublje i odbacivanje mogućnosti povratka regiona pod ukrajinsku kontrolu.

Kiril Stremousov, zamenik šefa onog što Rusija naziva „civilno-vojnom regionalnom administracijom“ Hersona, rekao je u četvrtak ruskoj novinskoj agenciji RIA da će period od četiri meseca kada su ukrajinska grivna i ruska rublja u opticaju, početi 1. maja.

Ukrajina priznaje da je izgubila kontrolu nad većinom Hersonske oblasti, uključujući istoimenu regionalnu prestonicu, ali kaže da njene oružane snage odbijaju pokušaje Rusije da dođu do granica pokrajine.