Šif: „Pitanje vremena“ kada će Bajden posetiti Ukrajinu

Šif: „Pitanje vremena“ kada će Bajden posetiti Ukrajinu

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove američkog Predstavničkog doma Adam Šif detaljno je opisao otprilike tročasovnu diskusiju koju su članovi delegacije Kongresa u Kijevu vodili sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u nedelju i rekao da misli da je „samo pitanje vremena“ kada će američki predsednik Džo Bajden posetiti Ukrajinu.

„Moram da mislim da je predsednička poseta nešto što se razmatra, ali samo je pitanje koliko brzo će to biti izvodljivo“, rekao je Šif Džimu Akosti sa CNN-a. Šif je primetio da delegacija nije razgovarala o toj temi u razgovoru sa Bajdenom u nedelju. „

Šif je rekao da je sastanak sa Zelenskim bio fokusiran na to šta su njegovi prioriteti za dalju pomoć, posebno kada Ukrajinci ulaze u novu fazu rata sa koncentrisanijim borbama u istočnom delu zemlje. Članovi delegacije su naknadno preneli Bajdenu informacije o pozivu, rekao je Šif, i dali preporuke predsedniku.

Upitan šta Zelenski misli o ceni od 33 milijarde dolara koju je Bajden tražio u svom dodatnom zahtevu za pomoć Ukrajini Kongresu, Šif je rekao: „Njegov je posao da kaže da ništa nije dovoljno i, znate, mi to razumemo, poštujemo to. Ipak, Mislim da je veoma zahvalan na onome što radimo.“

„Želeli smo da razgovaramo sa njim, u okviru te zaista ogromne sume, šta je prioritet u pogledu oružja koje mu je potrebno, koja mu je druga pomoć potrebna“, rekao je Šif. „Prošli smo kroz detaljnu diskusiju o sledećoj fazi rata. Ona se kreće od faze u kojoj su Ukrajinci gađali ruske tenkove – to je bila borba iz blizine – na borbu na daljinu koristeći artiljeriju velikog dometa, i to menja prirodu onoga što je Ukrajini potrebno da bi se branila“.

Šif je rekao da su razgovarali o raznim pitanjima, uključujući obezbeđivanje da on dobije vojnu opremu koja mu je potrebna i da je dobije brzo. Razgovarali su o humanitarnoj krizi, izbeglicama, ratnim zločinima, a on je rekao: „Hteo sam da budem siguran kao predsednik obaveštajne službe da on dobija obaveštajne podatke koji su mu potrebni.

Šif je rekao da su članovi delegacije na sastanku želeli da prenesu Zelenskom poruku podrške jer „Ako Rusija može da se izvuče sa ovim, sa ovom golom agresijom, sa ovom invazijom na njihovog suseda, znate, šta će nas navesti da mislimo da će prestanite sa Ukrajinom“.