Sud zaplenio imovinu kiparskih kompanija

Sud zaplenio imovinu kiparskih kompanija

Sud je, na zahtev Kancelarije generalnog tužioca, zaplenio imovinu kiparskih kompanija ruskog oligarha Mihaila Fridmana i njegovih partnera u vrednosti od 470 miliona dinara na računima u Alfa-Bank.

Ovo je saopštila pres služba Kancelarije državnog tužioca i Biroa za ekonomsku bezbednost.

Prema istrazi, jedan od ruskih oligarha je zajedno sa partnerima, koristeći kontrolisane kiparske kompanije i banku u njihovom vlasništvu, uoči i nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine, pokušao da legalizuje i povuče iz Ukrajine 1,1 milijardu grn. ovih kompanija. Da bi to uradili, organizovali su fiktivne transakcije i finansijske transakcije.

Kako navodi EP, reč je o ruskom oligarhu Mihailu Fridmanu i Alfa-Bank Ukrajini, koja mu pripada preko ofšor kompanija.

Kako se navodi na sajtu NBU, zbog ABH Holdings S.A i ABH Ukraine Limited registrovanih na Kipru, korisnici banke su ruski biznismen Andrej Kosogov (40,96%), Petr Aven (12,4%), Mihail Fridman (32,86%). Delove imaju i italijanska bankarska grupa UniCredit (9,9%) i Mark fondacija za istraživanje raka (3,87%).

Od iznosa od 1,1 milijardu UAH koji su uspeli da legalizuju, privrednici su uspeli da povuku deo ovih sredstava iz Ukrajine. Shodno tome, na zahtev UCP, zaplenjena je imovina ovih kiparskih kompanija u iznosu od više od 469 miliona UAH, koja je ostala na računima Alfa-Banke.

„Izvršenje ovih krivičnih dela saučesnici su unapred započeli kako bi izbegli eventualne negativne posledice u vidu sankcija i/ili primene mera prinudnog oduzimanja imovinskih prava“, poručuju iz reda.