Poljska domaćinstva ostala bez gasa

Poljska domaćinstva ostala bez gasa

Zamenik ministra unutrašnjih poslova i administracije Poljske Pavle Šefernaker izjavio je u četvrtak da je nekoliko desetina opština ostalo bez tečnog gasa zbog sankcija koje je Varšava uvela ruskom energetskom gigantu Novateku.

„U ovom trenutku pokušavamo da pronađemo načine da rešimo ovaj problem i obnovimo snabdevanje gasom oblastima gde je plavo gorivo isporučivala ruska kompanija koja je potpala pod sankcije“, rekao je Sefernaker, preneli su mediji.

On je objasnio da je nakon uvođenja sankcija Novatekova podružnica Novatek Green Energi obustavila isporuke gasa za nekoliko desetina poljskih opština.

Ministarstvo nije moglo unapred da obavesti regionalne vlasti o sankcijama, jer su „odluke o uvrštavanju firmi na listu preduzeća obuhvaćenih sankcijama donete iza zatvorenih vrata“, rekao je Sefernaker.

Da bi obnovile snabdevanje gasom, vlasti nameravaju da zaplene infrastrukturu u vlasništvu ruske firme. Prema rečima zamenika ministra unutrašnjih poslova Macieja Vonsika, grupa stručnjaka priprema materijale za premijera kako bi on „na osnovu zakona o upravljanju krizama mogao da donese odluku da poljske kompanije preuzmu gasnu infrastrukturu i snabdevaju gasom ove opštine .”

Vonsik je dodao: „Naravno, čudno je da je ova infrastruktura u rukama ruske firme.

Ove nedelje poljske vlasti su najavile sankcije za 50 ruskih pravnih i fizičkih lica, uključujući kompanije Acron, Gasprom i Novatek.