Un: Rat se nastavlja sve dok „Rusija ne odluči da ga okonča“

Un: Rat se nastavlja sve dok „Rusija ne odluči da ga okonča“

Rat u Ukrajini će se nastaviti sve dok „Rusija ne odluči da ga okonča“, rekao je u sredu za CNN generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

„Rat se neće završiti sastancima“, rekao je on Andersonu Kuperu za CNN tokom širokog intervjua. „Rat će se završiti kada Ruska Federacija odluči da ga okonča i kada postoji – nakon prekida vatre – mogućnost ozbiljne političke dogovor. Možemo imati sve sastanke, ali to nije ono što će okončati rat.“

Gutereš je u utorak otputovao u Moskvu na sastanak jedan na jedan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o „predlozima za humanitarnu pomoć i evakuaciju civila“ iz zona sukoba, odnosno opkoljenog grada Mariupolja, prema podacima UN diskusija.

Kao rezultat toga, Putin se „u principu” složio da dozvoli UN i Međunarodnom komitetu za Crveni krst da pomognu u evakuaciji građana iz fabrike Azovstal u Mariupolju, poslednjeg bastiona ukrajinske odbrane u gradu.

Upitan kakvu ulogu UN nameravaju da imaju u istragama ratnih zločina koje su navodno sprovele ruske snage u gradu Buča na periferiji Kijeva, Guteres je ponovio svoje pozive na „nezavisnu istragu“.

Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost u masovna ubistva civila u Ukrajini, ponavljajući neosnovane tvrdnje da su slike tela na ulicama Buče „lažne“.

Dokazi o masovnim grobnicama u gradovima Buča i Borođanka nastavili su da se pojavljuju od početka aprila, nakon povlačenja ruskih snaga iz regiona Kijev.