Pucnji i dronovi iz Ukrajine su prijavljeni u blizini ogromnog skladišta oružja u Pridnjestrovlju

Pucnji i dronovi iz Ukrajine su prijavljeni u blizini ogromnog skladišta oružja u Pridnjestrovlju

Nekoliko hitaca ispaljeno je preko granice Ukrajine sa Pridnjestrovljem na teritoriju samoproglašene republike iu pravcu ogromnog skladišta oružja, saopštilo je u sredu njeno ministarstvo unutrašnjih poslova. U okolini su primećena i dva drona.

„Ujutru 27. aprila u 8.45 ispaljeni su pucnji sa teritorije Ukrajine u pravcu sela Kolbasna“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Pridnjestrovski zvaničnici rekli su da zbog toga nema prijavljenih žrtava.

U odvojenom incidentu koji je prethodio navodnoj pucnjavi u sredu, „nekoliko dronova je primećeno iznad sela Kolbasna” tokom noći, saopštilo je ministarstvo. Pridnjestrovske vlasti takođe tvrde da su dronovi „iz Ukrajine lansirani na teritoriju Pridnjestrovlja“.

Otkako je region sa pretežno ruskim govornim područjem postao de facto nezavisan od Moldavije nakon rata 1992. godine, tamo su stacionirane ruske mirovne snage.

U razgovoru za rusku agenciju Interfaks, predstavnik ruskog kontingenta opisao je situaciju u selu kao „mirnu“, dodajući da je „na teritoriji Ukrajine ispaljeno nekoliko hitaca iz jurišne puške“.

Ranije u sredu, lokalni mediji izvestili su o „pucnjavi u blizini skladišta oružja u blizini sela Kolbasna“.

Skladište je postavljeno još 1940-ih, a najveći deo naoružanja i municije koji se tamo trenutno nalazi datira iz ranih 1990-ih, kada su se sovjetske trupe povlačile iz bivše Nemačke Demokratske Republike (DDR), Čehoslovačke i drugih zemalja bivše Jugoslavije. Varšavski pakt. Snage koje su napustile Evropu ostavile su bar deo svog naoružanja u Pridnjestrovlju. Prema rečima ruskih mirovnjaka koji čuvaju skladište, trenutno se u skladištu nalazi oko 20.000 tona oružja i municije, od kojih je više od polovine toliko zastarelo da se ne može koristiti, pa čak ni transportovati.

Govoreći u utorak, Vadim Krasnoselski, predsednik onoga što je zvanično poznato kao Pridnjestrovska Moldavska Republika (PMR), tvrdi da je najnoviji niz „terorističkih napada“ u regionu vođen do Ukrajine. Krasnoselski je citirao rezultate istrage koju su sprovele lokalne vlasti i pozvao Kijev da istraži naoružane grupe koje su se navodno infiltrirale u njegov region i pogodile nekoliko ciljeva tamo od početka nedelje.

Pridnjestrovski lider je pretpostavio da „oni koji su organizovali ovaj napad imaju za cilj da uvuku Pridnjestrovlje u sukob“.

Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u regionu, dodajući da Rusija „veoma pažljivo prati situaciju“.

Pridnjestrovska vlada je u utorak stavila samoproglašenu republiku u stanje pripravnosti od terorizma nakon niza napada. U ponedeljak je kancelarija lokalne službe bezbednosti u Tiraspolju pogođena raketnim bacačem za jednokratnu upotrebu, a u odvojenom incidentu gađana je i vojna baza u Parkani. Međutim, zbog toga nije bilo prijavljenih žrtava. Napadi su praćeni nekoliko eksplozija u utorak. Dva radio-jarbola su dignuta u vazduh u selu Majak.