U Francuskoj zaplenjene vile trojice ruskih oligarha

U Francuskoj zaplenjene vile trojice ruskih oligarha

Francuska nastavlja lov na rusku imovinu i imovinu – nakon zaplene četiri jahte, šest helikoptera i tridesetak vila, službe Ministarstva finansija zaplenile su tri nove vile oligarha na jugu Francuske.

Ovo, prema Evropskoj istini, prenosi kanal BFMTV.

Trezor je na svoju listu dodao imanje Olega Deripaske. Veoma veliko imanje, koje se nalazi između opština Sen Trope i Ramatuel, kupljeno 2005. godine. Milijarder i osnivač aluminijumskog giganta Rusal osudio je rat u Ukrajini krajem februara. Oligarhova jahta je već uhapšena na Maldivima prošlog marta.

Druga uhapšena imovina pripada bivšem Putinovom zetu Kirilu Šamalovu. Smešten u Biariku, zgradu je 2012. godine kupio mladi 32-godišnji ruski milijarder. Bivši suprug Ekaterine Tihonove, najmlađe ćerke predsednika Rusije Kirila Šamalova, sin je Nikolaja Šamalova, poznatog kao Putinov lični bankar. Posebno se obogatio kupovinom za nekoliko stotina dolara 3,8% udela u naftnom i gasnom gigantu Siburu, koji sada vredi nekoliko stotina miliona.

Treća vila na meti javnih vlasti: veliko imanje koje se nalazi na Azurnoj obali u Saint-Jean-Cap-Ferret-u. Zove se Trijanon jer je kopija čuvene palate, koja se nalazi u blizini Versajske palate, u vlasništvu čečenskog biznismena Muse Bažajeva, koji ju je kupio 2000-ih. 139. država Rusija prema Forbsu. On vodi energetsku grupu Alijansa, koju je 1998. godine osnovao njegov brat.

Sredinom aprila je objavljeno da je Francuska zamrznula 41 imovinu zbog sankcija Ruskoj Federaciji i procenila ih na 620 miliona dolara, ali se u stvari vrednost imovine približava milijardu dolara.