Turski opozicioni aktivista osuđen na doživotni zatvor

Turski opozicioni aktivista osuđen na doživotni zatvor

Turski biznismen koji je postao aktivista za prava Osman Kavala osuđen je u ponedeljak na doživotnom zatvoru bez uslovnog otpusta od strane suda u Istanbulu zbog navodnog finansiranja protesta u parku Gezi 2013. i učešća u neuspelom puču 2016. za svrgavanje vlade turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dok je prvobitno oslobođen optužbi za 2013. 2020., Kavala je brzo ponovo uhapšen i optužen za krivično delo državnog udara. Međutim, na kraju je procesuiran zbog umešanosti u obe pobune u komplikovanom vremenskom okviru zbog kojeg je više puta oslobođen i ponovo optužen po obe tačke pre nego što su optužbe spojene i dodata optužnica za špijunažu

Kavala je tokom čitavog boravka u zatvoru tvrdio da je nevin, nazivajući suđenje visokog profila „sudskim ubistvom“ i insistirajući da su optužbe „teorije zavere sačinjene na političkim i ideološkim osnovama“ u govoru pred sudom uoči izricanja presude. On je insistirao da je demonstrantima samo doneo peciva i maske za lice, nazivajući optužbe za organizovanje protesta „neuverljivim“.

„Jedina uteha mi je mogućnost da će moje iskustvo doprineti boljem razumevanju teških problema [turskog] pravosuđa“, rekao je on sudu putem video-linka iz zatvora Silivri, gde je zadržan uz samo kratak prekid. od 2017.

Tročlanom sudskom veću trebalo je manje od sat vremena da osudi Kavali za optužbe za protest, ali ga je oslobodilo optužbe za špijunažu. Oni su takođe osudili sedmoricu manje poznatih optuženih na po 18 godina zatvora pod optužbom da su podržavali ustanak. Izricanje presude je, kako se izveštava, izazvalo podsmeh publike prepunoj zapadnih diplomata i posmatrača ljudskih prava, za koje je slučaj filantropa rođenog u Parizu postao slavan uzrok.

Kavalino hapšenje 2017. – u vreme kada je bio poznat izvan Turske prvenstveno po promovisanju kulturnog pomirenja između zemlje i njenog dugogodišnjeg neprijatelja, Jermenije – iznenadilo je turske saveznike u NATO-u i postalo je diplomatska tačka prepreke. Njegovo zadržavanje u zatvoru dovelo je do toga da je Savet Evrope pokrenuo postupak za kršenje zakona protiv Turske zbog odbijanja da se pridržava presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. kojom se zahteva Kavalino oslobađanje zbog kršenja njegovih prava. Odlukom Saveta Turskoj bi se moglo oduzeti pravo glasa ili čak članstvo u tom telu.

Erdogan je branio dugotrajni istražni pritvor Kavali i drugima povezanim sa pokušajem državnog udara 2016. i optužio svoje evropske saveznike za mešanje u turska pitanja. Istanbul neće poštovati Savet Evrope ako ne poštuje turske sudove, izjavio je on u februaru, pošto je Savet uputio slučaj Kavale Evropskom sudu za ljudska prava. On je takođe optužio Kavalu da je „turski ogranak“ milijardera, špekulanta sa valutama i međunarodnog promotera revolucije u boji Džordža Soroša, čija se organizacija spakovala i napustila Tursku 2018. kako su se kavalini pravni problemi povećavali.