Britanska vlada ocenila posledice sankcija protiv Rusije

Britanska vlada ocenila posledice sankcija protiv Rusije

Sankcije Rusiji koštaće ekonomiju Velike Britanije 6 milijardi funti tokom devet godina.

Takvi podaci se nalaze u izveštaju koji je pripremila britanska kancelarija inostranih poslova, prenosi The Telegraph. Izveštaj bi trebalo da donese negativan efekat sankcija na britansku ekonomiju.

„Svrha ovih sankcija bila je obuzdavanje razvoja ruskog vojno-industrijskog kompleksa i strateški važnih sektora, a ove nove mere imaju za cilj dalje ograničavanje strateških i ekonomskih mogućnosti Rusije“, navodi se u izveštaju.

Kao što je navedeno, britanska industrija luksuzne robe najviše pati. Prema vladinoj analizi, kompanije u ovom sektoru će do 2030. godine izgubiti 881,7 miliona funti prihoda.

Prema analizi, ukupna vrednost robe izvezene u Rusiju, koja je pod sankcijama, iznosila je 775,9 miliona funti 2021. godine. To je predstavljalo 27,9% ukupnog izvoza Velike Britanije u Rusiju te godine.

Izvoz luksuzne robe obuhvaćen merama procenjen je na 766,5 miliona funti, ili 27,6% robne razmene u Rusiju.

Očekuje se da će računarska industrija ostvariti profit od 4,1 miliona funti, dok kompanije koje izvoze naftne derivate i tehnologiju zarađuju 6,7 miliona funti.

Vladine brojke takođe ukazuju na veliki iznos dodatne potrošnje na povezane proizvode, kao što je osiguranje, koji se prodaju zajedno sa proizvodima.

Istovremeno, u članku se napominje da skoro sve britanske kompanije podržavaju vladine akcije, čak i najteže pogođenu industriju luksuzne robe.

Podsetimo, britanska kancelarija inostranih poslova ranije je najavila da neće prestati da podržava Ukrajinu do njene pobede i Putinovog poraza.

A ranije je premijer Boris Džonson najavio da će Britanija obezbediti Ukrajini više artiljerijskog naoružanja dok sukob sa Rusijom ulazi u novu fazu.