Danas se u Francuskoj održava drugi krug predsedničkih izbora

Danas se u Francuskoj održava drugi krug predsedničkih izbora

U Francuskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima će građani, njih oko 48,7 miliona, birati između aktuelnog predsednika Emanuela Makrona i liderke desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen. Ankete daju prednost Makronu koji bi, prema procenama, odneo pobedu sa 57 odsto osvojenih glasova.

Oči čitave Evrope, ali i sveta, uprti su u Francusku gde se, dve nedelje od neizvesnog prvog kruga , održava drugi krug izbora za predsednika države. Ponavlja se dvoboj iz 2017. godine u kom su učestvovali Emanuel Makron i Marin le Pen.

Baš kao i pre pet godina, analitičari i ankete javnog mnjenja prognoziraju pobedu aktuelnog predsednika . Istina, ne toliko ubedljivu kao 2017, kada je osvojio 66 odsto glasova izašlih birača.

U odnosu na tadašnjih dvostruko više osvojenih glasova u odnosu na Le Penovu, sada bi Makron imao prednost od oko 14 odsto – osvojio bi 57 odsto glasova, a njegova protivnica 43 odsto, pokazuju ankete.

Dok Makron obećava „napredak i otvorenu Francusku“, uz nastojanje da zemlju učini nezavisnijom i jačom, Marin le Pen biračima poručuje da će državu da „dovede u red za pet godina“, ali i da će kontrolisati imigraciju.

Prvi rezultati izbora očekuju se večeras oko 20 časova, nedugo nakon zatvaranja birališta. Pobednik izbora preuzeće dužnost predsednika Francuske 13. maja.