G7 ne želi da „u potpunosti“ bojkotuje Rusiju

G7 ne želi da „u potpunosti“ bojkotuje Rusiju

Zemlje iz Grupe sedam (G7) industrijalizovanih nacija neće u potpunosti bojkotovati sastanke ministara finansija G20 u Vašingtonu ove nedelje, što uključuje učešće Rusije, objavio je u utorak Vašington post, pozivajući se na izvore.

Očekuje se da će ruski ministar finansija Anton Siluanov, koji je bio na meti američkih sankcija, praktično prisustvovati konferenciji u sredu.

Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva finansija rekao je za novine da će ministarka finansija Dženet Jelen prisustvovati otvaranju G20 kako bi pokazala podršku ukrajinskom ministru finansija, koji je doputovao iz Kijeva na konferenciju. Jelen će preskočiti druge sesije zbog prisustva Rusije, rekao je zvaničnik, dodajući da će insistirati da se Rusija isključi iz globalnih finansijskih institucija.

U međuvremenu, „manja grupa G7, uglavnom bliski saveznici SAD, bila je jedinstvenija u osudi Rusije“, piše list. Napominje se da kako su zemlje poput Kine i Indije rasle u ekonomskoj moći, zapadni lideri su sve više bili primorani da sarađuju sa njima kako bi uticali na globalni ekonomski sistem. „To je podiglo relevantnost veće G20, iako je to telo i dalje teže da bi Sjedinjene Države mogle da utiču“.

Post je istakao da mnoge od najbogatijih zemalja sveta, uključujući veći deo Evrope, ostaju u velikoj meri zavisne od ruske nafte i prirodnog gasa, naglašavajući koliko je ruska ekonomija „duboko zapletena” sa ostatkom sveta, uprkos ozbiljnim sankcijama Sjedinjenih Država. Države i njeni saveznici su nametnuli.

Zemlje G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD. G20 se sastoji od 20 najvećih svetskih ekonomija. Američki predsednik Džo Bajden ranije je pozvao na izbacivanje Rusije iz G20 zbog vojne operacije te zemlje u Ukrajini.