SAD se fokusiraju na anti-satelitska oružja

SAD se fokusiraju na anti-satelitska oružja

SAD neće sprovoditi testove raketa-ubica satelita i pozivaju sve druge zemlje da preuzmu istu obavezu, objavila je potpredsednica Kamala Haris nakon sastanka sa zvaničnicima Svemirskih snaga i Svemirske komande u Kaliforniji. Šef ruske svemirske agencije je, međutim, bio skeptičan.

„Sa zadovoljstvom mogu da objavim da se od danas Sjedinjene Države obavezuju da neće sprovoditi destruktivna testiranja protivsatelitskih raketa direktnog uspona. Jednostavno rečeno, ovi testovi su opasni i mi ih nećemo sprovoditi“, rekao je Haris u ponedeljak uveče.

„Ako je satelit odnesen ruševinama, to bi moglo uticati na dnevnu vremensku prognozu, GPS uputstva za vožnju, pa čak i na vašu omiljenu televizijsku stanicu“, dodao je Haris. „Ovi testovi takođe ugrožavaju živote astronauta u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Mi smo prva nacija koja se obavezala na takvu obavezu i danas, u ime Sjedinjenih Američkih Država, pozivam sve nacije da nam se pridruže, bez obzira da li nacija ide u svemir ili ne“, rekla je ona novinarima u Vandenbergovom prostoru. Baza snaga u Kaliforniji, nakon sastanka sa zvaničnicima američkih svemirskih snaga i komande svemira.

Haris je takođe obećao da će SAD „raditi sa drugim nacijama na uspostavljanju ove nove međunarodne norme za odgovorno ponašanje u svemiru“, što se verovatno odnosi na predstojeću otvorenu radnu grupu Ujedinjenih nacija za smanjenje svemirskih pretnji, zakazanu za 9. Ženeva. U međuvremenu, predsednik Džo Bajden nadgledao je uskršnje rolanje jaja u Beloj kući.

Protivsatelitsko oružje (ASAT) su obično rakete koje se lansiraju ili sa Zemlje ili iz aviona na velikoj visini da bi raznele satelit. Najnovije testiranje takvog oružja izvela je Rusija u novembru 2021. godine, kada je nefunkcionalni sovjetski satelit Kosmos 1408 uništen raketom sa zemlje.

Haris je pomenuo i taj incident i kinesku protivsatelitsku raketu iz 2007. Godinu dana kasnije, međutim, SAD su koristile raketu lansiranu sa broda da unište jedan od svojih špijunskih satelita iznad Tihog okeana.

Moskva i Peking su ranije pozivali SAD da potpišu međunarodni sporazum o zabrani postavljanja oružja u svemir, ali je Vašington do sada to odbijao.

Harisove primedbe verovatno znače da su SAD već „završile seriju testova antisatelitskog oružja i stavile ih u službu američkih svemirskih snaga“, spekuliše Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, na svom Telegram kanalu u utorak.