Odloženo lansiranje trećeg kineskog nosača aviona

Odloženo lansiranje trećeg kineskog nosača aviona

Masovna epidemija Covid-19 u Šangaju zaustavila je planirano lansiranje trećeg kineskog nosača aviona, izvestio je u nedelju South China Morning Post (SCMP), pozivajući se na izvore.

Prema pisanju publikacije, očekivalo se da će brod biti spreman ovog meseca, ali su na raspored uticali problemi u lancu snabdevanja.

„Plan se suočava sa odlaganjem jer je pandemija u Šangaju odložila transport nekih ključnih komponenti“, rekao je neimenovani izvor za SCMP, novine na engleskom sa sedištem u Hong Kongu u vlasništvu Alibaba grupe.

Izvor je dodao da „šangajsko brodogradilište nema dovoljno osoblja jer skoro sva lokalna državna preduzeća moraju da prebace određenu količinu radne snage da pomognu tekuću kampanju protiv pandemije“.

Džinovski brod, poznatiji kao Tip 003, gradi se u brodogradilištu Jiangnan na ostrvu Čangšing u Šangaju od 2017. Prema SCMP-u, očekivalo se da će nosač biti porinut 23. aprila, što će biti 73. godišnjica kineskog mornarica. Kineski mediji su prošle godine objavili da se očekuje da će brod biti spreman 2022. godine.

Peking trenutno ima dva nosača – Liaoning, koji je prvobitno izgrađen kao sovjetski brod, i Shandong, porinut 2017. Tip 003 će biti opremljen sa tri elektromagnetna katapulta, za razliku od rampi za lansiranje za ski skokove koje se koriste na nosačima starije generacije .

Izvor je takođe rekao listu da je epidemija Covid-19 odložila izgradnju dva pomorska broda za snabdevanje.

Kina se bori sa svojom najvećom epidemijom Covid-19 u poslednje dve godine kombinacijom zatvaranja i masovnog testiranja. Zvaničnici Šangaja su prošle nedelje ublažili neka ograničenja za stanovnike i u subotu su objavili smernice za kompanije da nastave sa radom.