CIA: Najveće pretnje za SAD

CIA: Najveće pretnje za SAD

Direktor CIA Vilijam Berns izneo je glavne pretnje sa kojima se suočavaju Sjedinjene Države, ukazujući na uspon Kine na svetskoj sceni i tekuću vojnu ofanzivu Rusije na Ukrajinu kao glavne izazove, dok je izjavio da je obaveštajna služba SAD ušla u „novu eru“.

Govoreći na Tehnološkom institutu Džordžije u četvrtak u svom prvom javnom govoru ikada u svojstvu šefa agencije, Berns je tvrdio da su „sve više neprijateljska Kina i neprijateljska i revizionistička Rusija“ primorale Langlei da „preispita sebe kako bi se uspešno takmičila u ovom novom dobu .”

„Kina Si Đinpinga je naš najveći izazov, na mnogo načina najdublji test sa kojim se CIA ikada suočila“, nastavio je Berns. „Kao obaveštajna služba, nikada nismo morali da se nosimo sa protivnikom sa većim dometom.

Nastoji da nas pretekne bukvalno u svakom domenu, od ekonomske snage do vojne moći, i od svemira do sajber prostora.

Nazivajući Kinu „tihim partnerom“ u ruskoj „agresiji“ na Ukrajinu, šef obaveštajne službe je takođe upozorio da vojna operacija koja je u toku predstavlja „neposrednu pretnju“, sugerišući da bi „očaj“ predsednika Vladimira Putina mogao da izazove nuklearnu razmenu.

„Niko od nas ne može olako da shvati pretnju koju predstavlja potencijalno pribegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog prinosa“, rekao je on.

Međutim, Berns je takođe primetio da uprkos „retoričkom držanju“ Moskve – koja je svoje nuklearne snage stavila u status više pripravnosti ubrzo nakon što je pokrenuo napad na Ukrajinu krajem februara – američke obaveštajne agencije „nisu videle mnogo praktičnih dokaza o vrsta raspoređivanja ili vojnih rasporeda koji bi pojačali tu zabrinutost.“

Otkako je preuzeo dužnost, američki predsednik Džo Bajden je u više navrata predstavljao Kinu kao glavnog protivnika Vašingtona, nastavljajući niz neprijateljskih politika prenošenih iz Trampove administracije. Američki ratni brodovi su redovno bili raspoređeni u spornim vodama u Južnom kineskom moru i skoro mesečno su prolazili kroz Tajvanski moreuz uprkos glasnim primedbama zvaničnika u Pekingu.

Rusija je takođe bila istaknuta u retorici iz Bele kuće, koja se poslednjih meseci samo intenzivirala. Bajden je optužio svog ruskog kolegu za ratne zločine i „genocid“, čak je izgleda zahtevao promenu režima u govoru prošlog meseca.