MMF se priprema za masovnu rekonstrukciju Ukrajine

MMF se priprema za masovnu rekonstrukciju Ukrajine

MMF je pojačao hitno finansiranje kako bi pomogao Ukrajini, otvorio je poseban račun za dalje finansiranje i radi sa međunarodnim partnerima na pripremi za masovne napore rekonstrukcije, rekla je u intervjuu izvršni direktor MMF-a Kristalina Georgieva..

„MMF je pojačao hitno finansiranje od 1,4 milijarde dolara kako bi pomogao u ispunjavanju trenutnih potreba Ukrajine za potrošnjom. Prošle nedelje smo takođe pokrenuli poseban račun koji pruža siguran način za dalje finansiranje Ukrajine. I, zajedno sa međunarodnim partnerima, pripremamo se za velike napore u rekonstrukciji koji će biti potrebni“, saopštila je Georgieva.

Generalni direktor MMF-a napominje da su trenutni prioriteti za svet okončanje rata u Ukrajini, suočavanje sa pandemijom i borba protiv inflacije i duga.

„Iz globalnog iskustva znamo da je sukob neprijatelj razvoja i prosperiteta. Visoka cena rata je osakatila i nastavlja da sakati mnoge zemlje. Pošto se nadamo miru, moramo učiniti sve što možemo da pomognemo Ukrajini i svim pogođenim zemljama“, rekla je Georgijeva.

MMF očekuje „duboku recesiju” ruske ekonomije zbog rata Kremlja protiv Ukrajine i sankcija velikih razmera Rusiji. Ruski suvereni bankrot više nije „neverovatan događaj“, rekla je Georgijeva.