JP Morgan beleži pad profita

JP Morgan beleži pad profita

JP Morgan Chase je u sredu saopštio da je profit u prvom kvartalu opao za 42% u odnosu na prošlu godinu, delom zato što je banka otpisala skoro 1,5 milijardi dolara imovine zbog veće inflacije i gašenja poslovanja u Rusiji usred sukoba u Ukrajini.

Banka, najveća po imovini u SAD, saopštila je da je profit pao na 8,28 milijardi dolara, ili 2,63 dolara po akciji, što je podbacilo očekivanja Volstrita od 2,72 dolara po akciji. Prihod je opao za skromnijih 5%, na 31,59 milijardi dolara.

Izvršni direktor Džejmi Dajmon rekao je u saopštenju da banka vidi „predstojeće značajne geopolitičke i ekonomske izazove zbog visoke inflacije, problema u lancu snabdevanja i rata u Ukrajini“.

Prošlog meseca, JP Morgan je rekao da gasi svoje operacije u Rusiji. Dajmon je u svom godišnjem pismu akcionara rekao da, iako menadžment nije zabrinut za svoju izloženost Rusiji, mogao bi da „izgubi još oko milijardu dolara vremenom“.

U sredu, glavni finansijski direktor banke Džeremi Barnum rekao je novinarima da je preostalo oko 600 miliona dolara izloženosti Rusiji nakon što je tromesečje pretrpelo pad.