Pentagon smišlja kako da brže naoruža Ukrajinu

Pentagon smišlja kako da brže naoruža Ukrajinu

Pentagon je u sredu ugostio izvršne direktore osam najvećih glavnih izvođača američke vojske kako bi smislili kako da brže naoružaju Ukrajinu, prema očitavanju tajnog sastanka.

U utorak je zvaničnik odbrambene industrije rekao za CNN da se glavni proizvođači oružja suočavaju sa ozbiljnim problemima u lancu snabdevanja i nedostatkom pristupačne radne snage. Proizvodni kapacitet bi mogao da se suoči sa dodatnim izazovima jer se ukrajinski ugovori nadmeću sa povećanom potrošnjom na odbranu SAD za trenutnu proizvodnju, rekao je zvaničnik.

Poverljivi okrugli sto je delimično imao za cilj da se pozabavi tim problemima u toku tekuće serije diskusija između Pentagona i najvećih proizvođača oružja.

Među njima su Lockheed Martin, Raitheon, General Dinamics i drugi.

Ali ono je prvenstveno bilo fokusirano na cilj „ubrzanja proizvodnje“ oružja za Ukrajinu, uključujući sisteme koji se mogu brzo isporučiti i efikasno koristiti uz minimalnu obuku.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je u sredu da masovne isporuke oružja Ukrajini, uključujući hiljade protivoklopnih projektila Javelin i protivvazdušnih raketa Stinger, nisu uticale na spremnost američkih snaga.