Elona Maska tuže akcionari zbog odlaganja objavljivanja udela na Tviteru

Elona Maska tuže akcionari zbog odlaganja objavljivanja udela na Tviteru

Elona Maska su u utorak tužili bivši akcionari kompanije Tviter Inc koji tvrde da su propustili nedavno povećanje cene akcija jer je predugo čekao da otkrije udeo od 9,2 odsto u kompaniji društvenih medija.

U predloženoj grupnoj tužbi podnetoj na saveznom sudu na Menhetnu, akcionari su rekli da je Musk, izvršni direktor kompanije za električne automobile Tesla Inc, dao „materijalno lažne i obmanjujuće izjave i učinio propuste“ time što nije otkrio da je investirao u Tviter do 24. marta u skladu sa saveznim zakonom.

Akcije Tvitera porasle su za 27% 4. aprila, na 49,97 dolara sa 39,31 dolara, nakon što je Musk otkrio svoj udeo, što su investitori videli kao glasanje o poverenju najbogatije osobe na svetu na Tviteru sa sedištem u San Francisku.

Bivši akcionari predvođeni Markom Raselom rekli su da je odloženo obelodanjivanje omogućilo Masku da kupi više akcija Tvitera po nižim cenama, dok ih je navela da ih prodaju po „veštački sniženim“ cenama.

Tužbom se traži neodređena kompenzacija i kaznena šteta. Maskov advokat nije imao trenutni komentar. Preduzeće Tesla nije deo tužbe.

Američki zakon o hartijama od vrednosti zahteva od investitora da otkriju u roku od 10 dana kada su kupili 5% kompanije, što bi u Muskovom slučaju bilo 24. marta.

Tviter je 5. aprila objavio da će se Musk pridružiti njegovom upravnom odboru, ali je ove nedelje rekao da je odlučio da to ipak ne učini.

Ako se ne pridruži odboru, Musk, čest korisnik Tvitera, može nastaviti da kupuje akcije bez da bude obavezan svojim sporazumom sa kompanijom da ograniči svoj udeo na 14,9%.

Neki analitičari su sugerisali da bi Musk mogao da podstakne Tviter da izvrši promene ili čak da traži neželjenu ponudu za kompaniju.

Rasela je rekao da je prodao 35 akcija Tvitera za 1.373 dolara, ili prosečnu cenu od 39,23 dolara, između 25. i 29. marta. Mask vredi 265,1 milijardu dolara, prema časopisu Forbs.