Kineska energetska kompanija napušta Zapad

Kineska energetska kompanija napušta Zapad

Kineska državna naftna i gasna korporacija China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) navodno se sprema da napusti SAD, UK i Kanadu zbog sve veće zabrinutosti zbog sankcija, propisa i rastućih troškova.

Odnosi između Kine i zapadnih zemalja su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina. Veze Pekinga sa Vašingtonom prekinute su nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo trgovinski rat velikih razmera, pogodivši širok spektar kineske robe uvoznim nametima. Tenzije su nedavno rasle nakon što je Kina odbila da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

CNOOC, najveći kineski proizvođač nafte i gasa na moru, trenutno nastoji da napusti Zapad prodajom „marginalne i teško upravljive“ imovine u tri zemlje, prema neimenovanim industrijskim izvorima koje citira Rojters.

Izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti ovog pitanja, rekli su agenciji da je najvišem rukovodstvu kompanije „neugodno“ da upravlja svojim zapadnim sredstvima zbog propisa i visokih operativnih troškova.

CNOOC, koji je ušao u ove tri zemlje kupovinom kanadskog energetskog preduzeća Neken 2013. vrednim 15 milijardi dolara, uklonjen je sa Njujorške berze nakon što je pokrenuta Trampova kampanja protiv Kine. Pre toga, kompanija je dve decenije bila kotirana na NISE. Administracija Džoa Bajdena uklonila je firmu sa crne liste pre otprilike godinu dana.

U SAD, kineski energetski glavni vlasnik poseduje kopnena sredstva u basenima iz škriljaca Eagle Ford i Niobrara, a takođe ima i offshore udele u poljima Stampede i Appomattok u Meksičkom zalivu. U Britaniji, kompanija upravlja sa tri lokacije na severoistoku Škotske i ima naftni pesak i gas iz škriljaca u Kanadi.

„Imovina kao što je duboka voda Meksičkog zaliva je tehnološki izazovna i CNOOC je zaista morao da radi sa partnerima da bi naučio, ali rukovodiocima kompanija nije bilo dozvoljeno čak ni da posete kancelarije u SAD“, rekao je visoki izvor iz industrije, a prenose mediji.

„To je bila bol svih ovih godina, a stavljanje CNOOC-a na crnu listu Trampove administracije je pogoršalo situaciju“, objasnio je on.

Štaviše, najnovije sankcije koje su SAD uvele Rusiji mogle bi da pogode imovinu CNOOC-a, takođe su rekli izvori. Kompanija, koja se sprema za izlazak na Šangajsku berzu u aprilu, navodno planira da kupi imovinu u Latinskoj Americi i Africi.

CNOOC je navodno proizvodio oko 1,57 miliona barela ekvivalentne nafte dnevno 2021. godine, od čega je 62.000 bilo sa lokacija u Kanadi, a 80.000 sa lokacija u drugim delovima Severne Amerike. Sveukupno, njena sredstva u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi proizvode skoro 220.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, prema proračunima Rojtersa.