Kolumbija spremna da pojača snabdevanje energijom

Kolumbija spremna da pojača snabdevanje energijom

Kolumbija je spremna da igra centralnu ulogu u pružanju pomoći zapadnim zemljama u snabdevanju energetskim resursima nakon praznina izazvanih sankcijama Rusiji, rekao je za CNN kolumbijski predsednik Ivan Duke.

Tokom intervjua za Richard Kuest iz CNN-a, Dukue je rekao: „[Severnoameričke i evropske zemlje] sigurno znaju da više ne mogu da se oslone na snabdevanje energijom iz Rusije. Sada, može li Kolumbija doprineti rešenju? Odgovor je da.”

Dukue je naveo tri oblasti u kojima bi Kolumbija bila spremna da poveća proizvodnju: tradicionalno vađenje nafte i gasa, obnovljivi izvori energije poput čistog vodonika i uglja.

„Kolumbija danas odmah može imati povećanje uglja. … Imamo neke od najvećih resursa na svetu i ne koristimo ih [za proizvodnju energije]“, rekao je Duke za Kuest dok je najavio da će Kolumbija povećati isporuke uglja Nemačkoj — koja je nedavno odobrila planove za postepeno izbacivanje ruskog uglja uvoz – nakon direktnih razgovora između Dukuea i kancelara Olafa Šolca.

Upitan o tome kako američki predsednik Bajden koristi svetski „genocid“ da opiše ruske akcije u Ukrajini, Dukue je rekao za Kuest da se slaže sa svojim američkim kolegom. „Ono što se dešava u Ukrajini je genocid. I mora da prestane. … Ovo je suludo,” rekao je Dukue Kuest.

Duke je u trodnevnoj poseti Njujorku kako bi promovisao strane investicije u Kolumbiji i predstavio akcije svoje vlade po pitanju bezbednosti i rata protiv droge, navodi se u saopštenju kabineta kolumbijskog predsednika.

Posetio je Njujoršku berzu i učestvovao na sastancima Saveta bezbednosti UN u ponedeljak, odnosno utorak.