Naučnici upozorili Bajdena: Ne ukidati statusa terorista IRCG

Naučnici upozorili Bajdena: Ne ukidati statusa terorista IRCG

Grupa od više od 500 iransko-američkih naučnika i inženjera pozvala je u utorak predsednika Bajdena da ne ukloni Korpus garde islamske revolucije (IRGC) sa američke liste stranih terorističkih organizacija jer se pregovori o nuklearnom planu odugovlače.

Bajden je vraćanje Teherana pod nuklearni sporazum postavio kao kamen temeljac svoje kandidature, a indirektni razgovori uz pomoć evropskih partnera nastavljeni su skoro godinu dana.

Iran je zahtevao ukidanje sankcija i uklanjanje svog najvišeg vojnog ogranka sa američke liste označenih terorističkih grupa – ideja koju je administracija navodno razmatrala u zamenu za regionalni mir.

„Ovaj režim je opstao na dva stuba“, rekao je za Foks Vesti Digital profesor Univerziteta Konektikat i dekan Fakulteta inženjeringa Kazem Kazerounian. „Jedna je represija kod kuće i terorizam u inostranstvu. IRGC je bio glavni instrument u obezbeđivanju svog opstanka i ostvarivanju ova dva zlokobna cilja.

„Zato oni toliko žele da uklone IRGC sa liste FTO“, dodao je on.

U pismu, koje je predvodio Kazerounian i koje je potpisao još 501 iranski zvaničnik, tvrdi se da IRGC ne samo da „čuva“ iransku diktaturu, već ometa svaki napredak u napretku ljudskih prava.

Revolucionarna garda je prvi put sankcionisana 2007. zbog pružanja podrške spoljnim terorističkim organizacijama u regionu, a zatim je dodata na listu FTO 2019. zbog „podsticanja terorizma, nasilja i nemira širom Bliskog istoka“.

Iranski poslanici su ove nedelje postavili još jedan krug uslova kojih žele da se SAD pridržavaju kako bi pristale da ožive sporazum koji podseća na Zajednički sveobuhvatni plan akcije iz 2015.

Teheran je pozvao Vašington da pristane da se više ne povlači iz dogovorenog sporazuma nakon povlačenja Trampove administracije 2018, zajedno sa obećanjem da neće uvoditi brze sankcije, preneo je Rojters.

Činilo se da su pregovori ponovo u zastoju između Zapada i Irana – koji se međusobno optužuju da pregovore ne shvataju ozbiljno.

Kazerounian je tvrdio da razgovori ne bi trebalo da budu samo o osiguranju nuklearne stabilnosti, već bi trebalo da budu usmereni i na pitanja koja se tiču ljudskih prava.

„Kada pogledate tekuće antirežimske proteste unutar Irana, oni žele da ovaj režim nestane. Ovaj režim je slab, nedostaje mu legitimitet, a glavna opozicija, MEK, sve više raste unutar Irana“, rekao je on, pozivajući se na levičarsku grupu u Iranu. „Moramo holistički posmatrati pitanje Teherana zarad svetskog mira i stabilnosti.

Iranski profesor je rekao da je pravi problem u njegovom uverenju da Iran neće stati dok ne nabavi nuklearno oružje – bez obzira da li postoji međunarodni sporazum koji sprečava njegov razvoj.

„Insistiramo na tome da Teheran smatra odgovornim izvan nuklearnog pitanja i tražili smo od predsednika Bajdena da stane uz narod Irana u njihovoj potrazi za slobodom“, dodao je on.