OEBS: Sutra javno o nalazu istrage o kršenju ljudskih prava

OEBS: Sutra javno o nalazu istrage o kršenju ljudskih prava

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u sredu će objaviti nalaze svoje istrage o kršenju ljudskih prava i zločinima počinjenim u tekućem ruskom ratu u Ukrajini, saopštio je portparol Misije SAD pri OEBS-u.

Nejasno je kakvi će biti nalazi izveštaja u ovom trenutku.

Izveštaj je proizvod višenedeljne misije utvrđivanja činjenica koju predvode tri eksperta koje je Ukrajina izabrala sa liste stručnjaka OEBS-a. Ta istraga je pokrenuta nakon što se 45 zemalja pozvalo na redak mehanizam OEBS-a — Moskovski mehanizam — koji se koristi za istraživanje zabrinutosti za ljudska prava

Izveštaj je podeljen članovima OEBS-a u utorak i Ukrajini prošle nedelje, rekao je portparol.

Majkl Karpenter, američki ambasador pri OEBS-u, obavestiće novinare posle specijalnog sastanka Stalnog saveta u sredu.

Prema OEBS-u, cilj ekspertske misije bio je da „utvrdi činjenice i okolnosti u vezi sa mogućim kršenjem obaveza OEBS-a, kršenjima i zloupotrebama međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava” i „utvrđivanje činjenica i okolnosti mogućih slučajeva ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući i namjerne i neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu; i da prikupljaju, objedinjuju i analiziraju ove informacije u cilju njihovog predstavljanja relevantnim mehanizmima odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima koji imaju, ili bi mogli imati u budućnosti, nadležnost.”

OEBS nema ovlašćenja da pravno kažnjava Rusiju ako pronađe dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti, ali njihove činjenice mogu da budu predate drugim organima koji imaju to ovlašćenje.

Moskovski mehanizam, koji je korišćen za pokretanje misije utvrđivanja činjenica, predstavlja ozbiljan korak, a prema OEBS-u, aktiviran je još samo devet puta od svog osnivanja 1991. godine. Poslednji put je korišćen 2020. za istraživanje ljudi zloupotrebe prava u Belorusiji.

Rusija, Ukrajina i Belorusija su sve članice OEBS-a.