Bugarska traži istragu o upotrebi hemijskog oružja

Bugarska traži istragu o upotrebi hemijskog oružja

Bugarski predsednik Rumen Radev pozvao je na međunarodnu istragu kako bi se utvrdilo da li je u Mariupolju korišćeno hemijsko oružje.

Kako prenosi Evropska istina, pozivajući se na BNR, Radev je takvu izjavu dao tokom posete Portugalu.

Istovremeno, bugarski predsednik je vrlo oprezno govorio o mogućoj intervenciji NATO-a u ratu.

„Ovo je izuzetno delikatno pitanje! Već imamo jasne izjave generalnog sekretara Alijanse, jasne izjave predsednika Bajdena i drugih lidera da intervencija NATO-a u Ukrajini predstavlja ogroman rizik od Trećeg svetskog rata. Ovaj rat izaziva veliku zabrinutost, – izjavio je on.

Istovremeno, bugarski predsednik je pozvao na novu debatu unutar EU o posledicama rata.

„Već govorimo o prehrambenoj krizi. Rusija i Ukrajina su najveći izvoznici žitarica, a kada rat onemogućava obezbeđivanje snabdevanja, svi možemo da zamislimo šta će biti sa nizom regiona u svetu, šta će biti migracionoj krizi? nećemo naći rešenje za ovaj problem u bliskoj budućnosti“, rekao je on.

Podsetimo, Rumen Radev je i dalje bio na glasu kao proruski političar.

Međutim, od početka agresije Rusije na Ukrajinu, on je aktivno pozivao vladu da ubrza kupovinu novog naoružanja, uključujući i kupovinu osam lovaca F-16 u SAD.

Ranije su se pojavile sugestije da bi Bugarska mogla da preda svoje avione Su-25 i MiG-29 ukrajinskoj vojsci ako dobije borbene avione od SAD.