Desetine privatnih aviona ruskih oligarha zaglavljeno je u Dubaiju

Desetine privatnih aviona ruskih oligarha zaglavljeno je u Dubaiju

Desetine privatnih aviona povezanih sa ruskim sankcionisanim oligarsima nasukano je na aerodromu u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u materijalu The Wall Street Journal-a.

Nakon uvođenja zapadnih sankcija, mnogi vlasnici su svoje avione preselili u Dubai, ali u praksi neće moći da lete sa ovog aerodroma.

Prema podacima istraživačke kompanije VINGKS, od 6. aprila u Dubaiju, čija je glavna država Rusija, bilo je 30 privatnih aviona.

Među njima je i avion Boeing Co. Romana Abramoviča. 250 miliona dolara Dreamliner, Gulfstream G650ER, za koji se veruje da je povezan sa Viktorom Rašnjikovim, Embraer SA, povezan sa Mihailom Gucerevim, i Bombardier Inc. BD700 Global Ekpress, koji je povezan sa Arkadijem Rotenbergom.

Još 90 aviona parkiranih u Dubaiju registrovano je u raznim zemljama sveta, a nemoguće je utvrditi koliko ih je povezano sa ruskim sankcionisanim.

Satelitski snimci američke Planet Labs PBC pokazuju postepeno povećanje broja parkiranih privatnih aviona u Dubaiju između 16. februara i 3. aprila.

Sankcije EU i SAD zabranile su kompanijama da osiguravaju avione u ruskom vlasništvu i pružaju usluge kontrole i održavanja. Većina je osigurana od strane londonskih firmi, a servisirana od strane evropskih kompanija.

„Mnogi privatni avioni vezani za Rusiju preselili su se u UAE jer mogu da koriste vazdušni prostor tamo. Međutim, kada su tamo stigli, zapravo su bili zaglavljeni jer avioni nisu mogli da se servisiraju“, rekao je Stiv Varsano, šef Jet Business-a.

Boing, koji se oslanjao na održavanje većine vlasnika, rekao je da neće podržati nijednu letelicu u vlasništvu ili povezana sa ruskim sankcijama. U praksi, to znači da je malo verovatno da će ih zemlja domaćin ovih aviona priznati kao kvalifikovane za letove jer ne dobijaju tehničku podršku.

Prema VINGKS-u, u drugim zemljama čiji vazdušni prostor ostaje otvoren za ruske letelice, takođe ima mnogo privatnih aviona – 54 u Istanbulu, od kojih 6 ima sedište u Rusiji i još dva u Tbilisiju.

Podsetimo, na britanskim aerodromima zadržana su najmanje tri aviona povezana sa sankcionisanim oligarsima.