Kina kritikuje SAD zbog sankcija Rusiji

Kina kritikuje SAD zbog sankcija Rusiji

Peking je pozvao SAD da preduzmu praktične korake za promovisanje mira umesto da pokušaju da iskoriste sukob u Ukrajini.

Kina je kritikovala oštre sankcije koje je Vašington uveo Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, rekavši da su ograničenja pogrešno sredstvo za smirivanje tekuće krize.

„Eskaliranje sankcija ne pomaže u ublažavanju situacije, već samo stvara nove probleme za svet usred epidemije“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na dnevnom brifingu za medije u ponedeljak.

Vašington bi trebalo da promoviše mir praktičnim koracima, umesto da pokušava da koristi sankcije da sačuva svoju „hegemonističku poziciju“ i ostvari „nezakonite dobitke“, dodao je on.

Džao je ponovio stav Pekinga da sukob između Kijeva i Moskve treba da bude rešen dijalogom.

„Ohrabrujemo obe strane da održe zamah pregovora i teže rezultatima i miru“, rekao je on, dodajući da je Kina spremna da igra konstruktivnu ulogu u ovom procesu.

Konflikt u Ukrajini je poslednjih nedelja u velikoj meri izbacio korona virus sa medijskih naslova širom sveta. Ali to ostaje goruće pitanje u Kini jer ta zemlja, koja je uspela da efikasno obuzda širenje Covid-19 tokom većeg dela pandemije, trenutno beleži rekordan skok u infekcijama.

Nacionalna zdravstvena komisija je u ponedeljak prijavila 27.595 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni broj u Kini do sada. Epicentar epidemije nalazi se u najnaseljenijem gradu u zemlji, Šangaju.

Od početka ofanzive Moskve na Ukrajinu, Peking je odbijao da osudi rusku vojnu operaciju ili da uvede sankcije zemlji, uprkos pritiscima SAD i njihovih saveznika.

U svojim komentarima početkom aprila, Džao je nazvao Vašington „krivcem i vodećim podstrekačem ukrajinske krize” zbog njegovog tvrdoglavog guranja da proširi NATO ka ruskoj granici, što Moskva vidi kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Rusija je napala svog suseda krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo zauzme secesionističke regione.