Bajden zabranio „puške duhove“

Bajden zabranio „puške duhove“

Američki predsednik Džo Bajden najavio je zabranu proizvodnje i prodaje „pušaka duhova“, domaćeg vatrenog oružja čije je nedostatak serijskih brojeva teško pratiti kada se koristi za izvršenje zločina. Predsednik je u ponedeljak zvanično objavio novo pravilo, čime je nezakonito da preduzeće proizvodi vatreno oružje bez serijskog broja.

Konkretno, pravilo klasifikuje takozvane komplete za „kupi i snimaj“ – „uradi sam“ pakete koji se mogu kupiti bez provere prošlosti i napraviti kod kuće – kao „vatreno oružje“ prema Zakonu o kontroli oružja, što znači proizvođače i prodavce takvih kompleti zahtevaju licence i moraju izvršiti proveru prošlosti pre prodaje. Još jedno novo pravilo zahteva od prodavaca da vode evidenciju kupaca sve dok posluju.

Ograničenja su deo Nacionalne inicijative Ministarstva pravde za primenu oružja u obliku duhova, pokrenute u februaru kako bi se krivično gonili oni koji koriste pištolje duhove u izvršenju zločina. Projekat takođe ima za cilj da ažurira jezik koji se koristi u zakonodavstvu o kontroli oružja sa ciljem da se zaustavi neograničena prodaja 3D štampanog oružja, čiji planovi se često dele onlajn.

Predsednik je naglasio da nije završio sa pooštravanjem ograničenja kontrole oružja, insistirajući da želi da zabrani „jurišno oružje“ i magazine velikog kapaciteta, da zahteva proveru svih prodavaca oružja i da proizvođačima oružja oduzme zaštitu od pravne odgovornosti. Takođe je zatražio više sredstava za sprovođenje zakona.

Bajden je takođe u ponedeljak najavio svoje imenovanje da vodi Biro za alkohol, duvan i vatreno oružje. Ako Senat potvrdi, Stiv Detelbah će postati prvi stalni direktor agencije od 2015. Prethodno je radio kao američki tužilac za severni okrug Ohajo.

ATF nije imao sreće u praćenju oružja duhova prema postojećem zakonodavstvu, prema jednom visokom zvaničniku administracije, koji je otkrio tokom brifinga za štampu u nedelju da je agencija uspela da uđe u trag manje od 1% od 45.000 takvog oružja pronađenog tokom istraga od decembra. 2016. Međutim, samo 700 komada tog oružja korišćeno je u ubistvima ili pokušajima ubistava.

Nacionalna administracija za puške osudila je Bajdenovu administraciju zbog fokusiranja na oružje, a ne na pojedince koji ga koriste za počinjenje zločina, tvrdeći da će Ministarstvo pravde, ako je ozbiljno po pitanju suzbijanja stope nasilnog kriminala, okončati kontroverzne prakse reforme kaucija u glavnim gradskim oblastima koje su viđeni kriminalci pušteni nazad na ulicu nakon što su ih uhapsili organi za sprovođenje zakona, ponekad istog dana.

Senator Džon Barase (R-Vioming) se složio, nazivajući strategiju „neustavnim, skrivenim hvatanjem oružja“ i zahtevajući od Bajdenove administracije „da prestane da oduzima policiju i počne da goni kriminalce“. Bajden se borio da se distancira od ekstremnijih elemenata svoje stranke koji su postali ozloglašeni po njihovim pozivima da se „oslobode sredstava policiji“ nakon smrti čoveka iz Mineapolisa Džordža Flojda pod kolenom policajca i kasnijeg uspona pokreta Crnci su životi važni. .