Rojters: Nemački proizvođač nudi oružje Ukrajini

Rojters: Nemački proizvođač nudi oružje Ukrajini

Ukrajina je dobila ponudu značajne pošiljke samohodnih haubica od nemačke kompanije za naoružanje, rekao je u nedelju izvor iz nemačke vlade.

Nemački nedeljnik Velt am zontag objavio je u subotu da je proizvođač naoružanja Kraus-Mafei Vegman ponudio Ukrajini 100 haubica, jednu vrstu artiljerijskog oružja, citirajući anonimne vladine izvore u Kijevu.

„Ova ponuda postoji“, rekao je nemački izvor Rojtersu, ne iznoseći dalje detalje.

U izveštaju Velt am Sonntag se navodi da proizvođač trenutno nema spremno oružje za isporuku i zato je predložio da nemačka vojska ponudi 100 sopstvenih haubica Kijevu, a da će proizvođač potom isporučiti novo oružje nemačkoj vojsci kada bude spremno – verovatno od druga polovina 2024.

Kraus-Mafei Vegman nije odmah bio dostupan za komentar. Portparol nemačkog ministarstva odbrane odbio je da komentariše.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Nemačka je preokrenula svoju dugogodišnju politiku neslanja oružja u zone sukoba i rekla da će Ukrajini, između ostalog, isporučiti rakete Strela.

Kancelar Olaf Šolc rekao je u petak da je važno da Nemačka isporučuje samo oružje koje će ukrajinska vojska znati da koristi, kao što je starija oprema iz vojske bivše komunističke Istočne Nemačke.