RusijaČ SAD su „preplavile“ Ukrajinu oružjem

RusijaČ SAD su „preplavile“ Ukrajinu oružjem

Kremlj kaže da snabdevanje više naoružanja neće pomoći mirovnim pregovorima.

Rusija je rekla da plan Vašingtona da pošalje više oružja Ukrajini narušava šanse za uspešan mirovni proces. Zapadne zemlje su pojačale isporuke oružja Kijevu otkako je Moskva napala tu zemlju krajem februara.

„Preplavljivanje Ukrajine oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora. Umesto toga, očigledno će to imati negativan efekat“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u četvrtak.

Izjava Peskova usledila je dan nakon što je američki Senat usvojio zakon kojim se oživljava program zakupa zemljišta iz Drugog svetskog rata koji omogućava Vašingtonu da ubrza isporuku oružja Kijevu. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zahvalio je senatorima na podršci i rekao da očekuje „brzo usvajanje“ zakona u Predstavničkom domu.

SAD su u sredu saopštile da će dodatnih 100 miliona dolara biti usmereno na snabdevanje Ukrajini više protivtenkovskih raketnih sistema „Džavelin“ sa ramena. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da će Kijevu biti isporučeno i 100 dronova kamikaza Svitchblade.

Zemlje NATO-a su slale u Ukrajinu različito oružje, uključujući tenkove iz sovjetske ere i borbena vozila pešadije, ali su odbijale da isporuče avione ili da uspostave zonu zabrane letova iznad zemlje, strahujući od otvorenog rata sa Rusijom.

Strane su održale mirovne pregovore u Turskoj krajem prošlog meseca, tokom kojih su ukrajinski pregovarači predstavili mapu puta za potencijalni sporazum za okončanje neprijateljstava.

Moskva je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. godine i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike.