SAD su tajno testirale hipersoničnu raketu

SAD su tajno testirale hipersoničnu raketu

Testiranje Lockheed Martinovog dizajna je navodno obavljeno sredinom marta, ali nije objavljeno kako bi se izbegla eskalacija sa Rusijom.

SAD su testirale hipersoničnu raketu koju je dizajnirao Lokid Martin za program Hipersonic Air-breathing Veapon Concept (HAVC), tvrdi zvaničnik odbrane kojeg je u ponedeljak citirao CNN. Bajdenova administracija je navodno držala suđenje u tajnosti da ne bi dodatno antagonirala Rusiju.

Prema izvoru CNN-a, scramjet raketa je lansirana iz bombardera B-52 sa zapadne obale i putovala je na visini od 20.000 m više od 480 km. Izvor nije otkrio brzinu projektila, iako je trebalo da bude najmanje Mah-5, što se smatra malim dometom za hipersonično oružje.

To je bio drugi prijavljeni uspešan test u okviru programa HAVC, koji zajedno sprovode Vazduhoplovstvo SAD i Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane SAD (DARPA). Prošlog septembra, DARPA je objavila da je testirala prototip scramjet projektila koji su zajednički proizveli Raitheon Technologies i Northrop Grumman, ne nudeći nikakve detalje.

Obe varijante koriste pojačivač da ubrzaju projektil do tačke u kojoj glavni scramjet motor rakete može da udari. Dizajn se razlikuje od ruske hipersonične balističke rakete koja se lansira iz vazduha pod nazivom Kinžal, koju je zemlja koristila na bojnom polju za prvi put nekoliko dana pre američkog testa, prema vremenskoj liniji CNN-a.

Rusko oružje je korišćeno 18. marta da uništi utvrđeno skladište municije u zapadnoj Ukrajini, navodi ruska vojska. SAD su umanjile značaj raspoređivanja, a predsednik Džo Bajden je izjavio da to „ne pravi… veliku razliku osim što ga je skoro nemoguće presresti“. Svrha postizanja hipersoničnog opsega brzine oružjem je da se porazi protivraketna odbrana neprijatelja i da bude u stanju da izvrši udare u kratkom roku ili bez najave.

Pored Kinžala, Rusija u svom arsenalu ima hipersoničnu krstareću raketu pod nazivom Cirkon. Protivbrodsko oružje je dizajnirano za lansiranje sa brodova i podmornica. Moskva smatra da je to moćna pretnja po pomorske ciljeve visoke vrednosti kao što su udarne grupe nosača aviona.

Izvor CNN-a je rekao da su SAD odlučile da ne objavljuju test prototipa Lockheed Martina kako bi izbegle eskalaciju tenzija između Vašingtona i Moskve. Američka vojska je otkazala neka rutinska testiranja ICBM usred krize u Ukrajini, navodeći isti razlog.

Veruje se da SAD donekle zaostaju za Rusijom i Kinom u pogledu razvoja hipersoničnog oružja. Paralelno oružje za brzo reagovanje (ARRV) američkog ratnog vazduhoplovstva suočilo se sa nizom neuspeha prošle godine, sa trećim neuspešnim testom zaredom prijavljen u decembru.

Dizajn oružja uključuje pojačivač na čvrsto gorivo, koji koristi klinasto klinasto vozilo na visinu i brzinu neophodne za udar velikog dometa. I Rusija i Kina kažu da imaju na raspolaganju hipersonične jedrilice raspoređene iz balističkih projektila.