Japan otkriva revidirane vojne planove

Japan otkriva revidirane vojne planove

Tokio bi mogao povećati troškove odbrane uprkos svom pacifističkom ustavu.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši izjavio je u ponedeljak da bi njegovo ministarstvo moglo zatražiti veći budžet za narednu fiskalnu godinu kako bi se ojačala sposobnost Tokija da se suprotstavi mogućoj vojnoj pretnji koja dolazi od bilo koje regionalne sile.

Nova želja azijske nacije da poveća svoju vojnu moć dolazi uprkos odanosti Japana isključivo odbrambenoj politici prema ustavu zemlje.

„Budžet za odbranu je glavni pokazatelj koji pokazuje volju nacije. Želimo da obezbedimo budžet koji je dovoljan da drastično ojačamo naše odbrambene sposobnosti“, rekao je Kiši u intervjuu za Kjodo.

Ministar odbrane je tvrdio da Japan treba da podrži svoju vojsku zbog sve oštrijeg regionalnog bezbednosnog okruženja. On je posebno upozorio na sve veću vojnu asertivnost Kine i nuklearnu pretnju Severne Koreje.

Strahovi Japana od Severne Koreje rastu dok Pjongjang testira nove interkontinentalne balističke rakete. Tokio je takođe sve više zabrinut zbog tvrdnji Pekinga o suverenitetu nad ostrvima Senkaku, nenaseljenim japanskim arhipelagom u Istočnom kineskom moru.

U međuvremenu, Kiši nije spomenuo teritorijalni spor Tokija sa Moskvom oko Kurilskih ostrva, ruskog arhipelaga koji japanske vlasti smatraju „nezakonito okupiranim“.

Ranije je Kremlj prekinuo mirovne pregovore sa zemljom izlazećeg sunca i pooštrio vizna ograničenja za japanske državljane kao odgovor na Tokio koji je uveo antiruske sankcije zbog sukoba u Ukrajini. Formalno, Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni ugovor nakon završetka Drugog svetskog rata.

Japanski ustav o odricanju od rata usvojen je pod američkom okupacijom 1947. On je značajno ograničio ratne sposobnosti ranije militarističke nacije. Međutim, u poslednjoj deceniji, japanski budžet za odbranu raste iz godine u godinu. Za tekuću fiskalnu godinu, premašio je rekordnih 44 milijarde dolara, što iznosi skoro 1 odsto BDP-a zemlje.