Mali: Vojna operacija u Sahelu ubila više od 200, kaže vojska

Mali: Vojna operacija u Sahelu ubila više od 200, kaže vojska

Vojska Malija saopštila je da je ubila 203 militanata u operaciji u centru države Sahel, u porastu nasilja u toj zemlji razorenoj sukobima.

Vojska je u petak saopštila da se devetodnevna vojna operacija koja je počela 23. marta odigrala u oblasti Moura u Sahelu – koju je nazvala „terorističkim feudom“.

Ovo saopštenje dolazi pošto su brojni izveštaji društvenih medija u Maliju ove nedelje naveli da je na desetine ljudi, uključujući civile, ubijeno u Mouri.

Ali u saopštenju vojske se navodi da su vojnici ubili 203 militanata, uhapsili 51 osobu i zaplenili velike količine oružja.

AFP nije mogao da potvrdi broj poginulih koji tvrdi vojska ili izveštaje društvenih medija.

Slab pristup konfliktnim područjima u Maliju i relativan nedostatak nezavisnih izvora informacija znače da je teško potvrditi brojke koje su dale bilo vlada ili oružane grupe.

Osiromašena nacija od oko 21 miliona ljudi, Mali se bori da obuzda pobunu džihadista koja se pojavila 2012, pre nego što se proširila na susedne Burkine Faso i Niger.

Ogromni delovi zemlje su bezbrojne pobunjeničke grupe i milicije, a hiljade vojnika i civila je ubijeno u sukobu.

Nedovoljno opremljena vojska Malija takođe je često optužena da je počinila zloupotrebe tokom sukoba.

Prema izveštaju koji je uvideo AFP, generalni sekretar UN Antonio Guteres nedavno je upozorio Savet bezbednosti UN da su napori Malija u borbi protiv terorizma imali „katastrofalne posledice po civilno stanovništvo“.

U svom saopštenju od petka, vojska Malija je rekla da se rukovodi ljudskim pravima i međunarodnim pravom i pozvala na „ograničenje protiv klevetničkih spekulacija“.

U zemlji je poslednjih nedelja zabeležen očigledan porast nasilja. UN su u petak saopštile da je hiljade ljudi koji beže od borbi u Maliju stiglo u Niger.

Dan ranije, mirovna misija UN-a, poznata kao Minusma, saopštila je da je bezbednost „znatno pogoršana” u graničnom području sa Burkinom Faso i Nigerom.