Teslina prodaja skočila u prvom tromesečju

Teslina prodaja skočila u prvom tromesečju

Tesla, vodeća svetska kompanija za proizvodnju električnih automobila, u subotu je prijavila nagli porast prodaje širom sveta u prva tri meseca ove godine pošto je prevazišla probleme u lancu snabdevanja i približila se nivou proizvodnje na nivou etabliranih proizvođača luksuznih automobila kao što su BMV i Mercedes- Benz.

Tesla je saopštio da je isporučio 310.000 vozila od januara do marta, u odnosu na 185.000 automobila u istom periodu 2021. godine, što je otprilike u skladu sa očekivanjima Volstrita. Porast od skoro 70 odsto bio je u suprotnosti sa velikim proizvođačima automobila kao što su Dženeral motors i Tojota, koji su u petak prijavili veliki pad prodaje zbog nedostatka ključnih komponenti.

Povećanje u prvom kvartalu se zasniva na Teslinom zamahu od prošle godine, kada je skoro udvostručio prodaju, na samo 1 milion automobila, i pretekao Volvo i Subaru. Tesla se bolje nosio sa nedostatkom kompjuterskih čipova u čitavoj industriji jer mu je ovladavanje softverom omogućilo da zameni čipove koji su bili dostupni za one koji su retki.

Prodaja u prvom tromesečju bila je „pozitivan korak u pravom smeru za sledeći korak rasta Tesle“, rekli su Danijel Ajvs i Džon Kasingris iz Vedbuš sekjuritisa u subotu, iako su priznali da su neki analitičari očekivali više.

Iz kompanije je u subotu saopšteno da su uspeli da postignu povećanje prodaje „uprkos tekućim izazovima u lancu snabdevanja i zatvaranju fabrike“. Tesla je nekoliko puta morao da obustavi proizvodnju u svom pogonu u Šangaju zbog blokada koje je naložila lokalna vlada.

Teslina prodaja u prvom kvartalu bila je gotovo nepromenjena u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine, kada je isporučila 309.000 vozila. Tesla Model 3 limuzina i sportsko terensko vozilo Model I činili su skoro sav obim prodaje.

Neki analitičari smatraju da bi Tesla mogao da proda 2 miliona vozila 2022. sada kada je fabrika u blizini Berlina počela da proizvodi model I za evropske kupce, izazivajući nemačke proizvođače automobila koji dominiraju na tržištu luksuza. Tesla prodaje daleko više električnih vozila nego bilo koji drugi proizvođač automobila, a automobili na baterije rastu brže od bilo koje druge kategorije vozila. Prodaja tih automobila mogla bi se dodatno povećati kako cene benzina rastu i ostanu visoke. Teslina tržišna vrednost od 1 bilion dolara je znak da je, što se Volstrita tiče, na putu da dominira industrijom.

U isto vreme, tržište električnih automobila postaje sve gužve jer etablirani proizvođači automobila sa zakašnjenjem nude više modela na baterije koji odjekuju kod kupaca, kao što su Ford Mustang Mach E ili Volksvagen ID.4. Tradicionalni proizvođači automobila mogli bi da počnu da preuzimaju veći udeo na tržištu električnih automobila ako, kako neki rukovodioci industrije predviđaju, manjak poluprovodnika popusti kasnije tokom godine.

Tesla će objaviti podatke o dobiti i prihodima 20. aprila, saopštila je kompanija u subotu.